Migranten rekenen toegangsgeld voor gratis kunstwerk

Dat een vluchtelingenstatus niet per se hoeft te conflicteren met het zakelijk instinct, bewijzen migranten die woonachtig zijn in de illegale nederzetting bij het Franse Calais: The Jungle. Enkelen van hen hebben gretig de kans aangegrepen om geld te verdienen met andermans werk.

Het idee van kunstenaar Banksy was hartstikke leuk. Een paar weken geleden maakte deze omstreden kunstenaar een muurschildering in The Jungle van Apple-icoon Steve Jobs. Jobs zou een lichtend voorbeeld zijn hoe immigranten een duidelijke meerwaarde voor de (westerse) maatschappij zouden kunnen hebben. De biologische vader van Jobs is namelijk een Syrische immigrant. Een klein addertje onder het gras is dat Steve niet is opgegroeid bij zijn biologische ouders. Al op zeer vroege leeftijd kwam Steve bij een adoptiegezin terecht en hij reageerde altijd heftig wanneer geïnsinueerd werd dat dit niet zijn 'echte' ouders zouden zijn.

Maar dat onbeduidende feitje was voor Banksy geen belemmering om vlakbij Calais een muurschildering te maken die een ander perspectief over de vluchtelingen zou moeten bieden: immigratie zou allerlei voordelen bieden, het zouden niet allemaal economische profiteurs zijn. Misschien zit er zelfs een nieuw Steve Jobs onder de vluchtelingen.

Ironisch zagen enkele migranten in deze beschildering de kans om hiervan lekker te profiteren. Ze hebben een paar bewakingstenten bij het werk neergezet en voor de afbeelding zelf hebben ze een doek gehangen. Iedereen die het wil zien moet minstens 5 euro betalen. Maar wie de onderhandelingscultuur die voorkomt in veel ontwikkelingslanden niet gewend is, kan zomaar 13 of zelfs 20 euro betalen.

Mensen die het werk benaderen krijgen onmiddellijk te maken met een 'bewaker'. Deze roept in de regel dingen als: 'als je niet betaalt, dan moet je wegwezen!'. Een uiting die je toch zelden in een museum hoort. Wat er gebeurt met het 'toegangsgeld' is niet helemaal duidelijk. In de rest van de wereld zijn de muurschilderingen van Banksy gratis te bezichtigen.

De  inwoners van The Jungle (vrijwel uitsluitend mannen) willen stuk voor stuk naar Engeland. Daar verwachten ze een betere opvang, betere kansen en betere sociale zekerheid.