Frijns heeft nooit een kans van Red Bull gekregen

Hij wordt gezien als één van de grootste racetalenten van zijn lichting. En niet ten onrechte. Robin Frijns won de Formula BMW Europe, Formula Renault 2.0 Eurocup en de Formula Renault 3,5 en werd testrijder voor de Formule 1-teams van Caterham en Sauber. Toch kreeg de Maastrichtenaar nooit de kans om zijn debuut te maken in de koningsklasse van de autoracerij. Algemeen wordt aangenomen dat dat komt doordat Frijns ooit zei dat Red Bull zijn talenten als honden zou behandelen. Een onhandige uitspraak, die door de internationale media werd opgepikt en het talent niet in dank werd afgenomen. "Maar ik heb het woord 'hond' nooit in mijn mond genomen," zegt Frijns nu.

"Een journalist van de Telegraaf vroeg mij waarom ik nooit was opgepikt door een jeugdteam van McLaren of Red Bull. De waarheid is dat er nooit iemand op me af is gekomen die me vroeg voor hem te komen rijden. Waarom dat is, weet ik ook niet. Daarom antwoordde ik destijds als eerste dat ik nooit gevraagd ben door een team en daarna zei ik pas dat ik niet zou weten of ik wel op een aanbieding van Red Bull in zou gaan, omdat ik verhalen kende van rijders die vast werden gelegd maar een half jaar later weer aan de kant werden gezet. Dat brengt een bepaalde de druk met zich mee en ik weet niet of dat de juiste druk is. De volgende dag las ik echter in de krant dat ik gezegd zou hebben dat Red Bull hun rijders als honden zou behandelen! Maar ik heb dat woord nooit in mijn mond genomen, want dat weet ik helemaal niet."


Of de affaire zijn loopbaan heeft beschadigd, kan Frijns niet zeggen. "Geen idee. Je kan nooit weten hoe het anders zou zijn gelopen. Het is gebeurd, het leven gaat door, het meest frusterende is dat ik het nooit gezegd heb. Toch gelooft iedereen het omdat het in de krant stond. Nog steeds, na vier jaar, vragen mensen me of ik dat echt gezegd heb. En iedere keer zeg ik weer van niet. In mijn hele leven heb ik die woorden nooit in mijn mond genomen." Bij de pakken neerzitten doet hij niet. In de toekomst ziet Frijns zichzelf nog wel eens verkassen naar de Verenigde Staten. "IndyCar is de Formule 1 van Amerika," stelt hij. "Ik ben nog nooit op Indianapolis geweest, heb nog nooit in Amerika gereden. Ik heb me laten vertellen dat oval-racing heel moeilijk is. Ik wil dat één keer in mijn leven doen, om te weten hoe het is, want het zal heel anders zijn dan op een normale baan."

Voorlopig richt Frijns zich echter op de Formule E waarin hij recent zijn debuut maakte voor Andretti Autosport. Hij liet zien het racen nog niet verleerd te zijn en mocht tijdens zijn tweede race direct naar het podium. Komend weekend is hij te bewonderen tijdens de ePrix op het Punta del Este-circuit in Uruguay.