Mediaboxen met 'illegale' filmstreams mogen toch worden verkocht

De rechtbank in Utrecht heeft Tim Kuik en zijn gevolg huiswaarts gestuurd in de zaak die stichting BREIN aanspande tegen moviestreamer.nl. Die site verkoopt mediaspelers voorzien van Kodi en een berg plugins waarmee direct streaming media kan worden bekeken. BREIN vindt dat de aanbieder het verspreiden van illegale videobeelden stimuleert en spande de rechtzaak aan. De rechter stelde het bedrijf in het gelijk en verwees de eis van BREIN naar de prullenbak.

Op de voorgeïnstalleerde Kodi software met bijbehorende plugins kun je direct een soort eigen Netflix maken van alle content die wereldwijd beschikbaar is, ongeveer zoals Popcorn Time dat doet. "Wat de gebruiker ermee (met de software -red) doet, valt buiten mijn bereik. Je kunt er ook mee internetten en Facebooken, bijvoorbeeld", zo legt Ohler uit tegenover RTL Nieuws.

Vooralsnog is volgens de rechter onduidelijk of streamen van auteursrechtelijk beschermd materiaal uit niet-legale bron strafbaar is. Dit omdat je bij streamen de data wel downloadt, maar deze standaard niet lokaal wordt opgeslagen. Het Europees Hof gaat hierover binnenkort uitsluitsel geven.

"Zolang niet vast staat dat streamen uit illegale bron auteursrechtinbreuk oplevert, levert het faciliteren van dergelijk streams uit illegale bron geen onrechtmatig handelen op", aldus de rechter.

BREIN gaat - zoals altijd - in hoger beroep.

 Kodi
Het meesterlijke Kodi