Laagste aantal baanverliezers sinds 2008

In de maanden juli, augustus en september raakten 95.000 mensen hun baan kwijt. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de economische crisis in 2008, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal van 95.000 komt neer op ruim een procent van alle werkenden in het land. In dezelfde maanden vorig jaar ging het nog om in totaal meer dan 100.000 mensen, twee jaar terug zelfs om meer dan 125.000.

Van de mensen die afgelopen kwartaal op straat kwamen te staan had meer dan de helft een flexibele arbeidsrelatie. Dit gaat vooral om uitzendkrachten en om werknemers met een tijdelijk contract dat korter duurt dan een jaar.

Flexwerkers
Er was wel sprake van een daling in het percentage flexwerkers die werkloos zijn geworden; 3,1 procent van de flexwerkers raakte zijn werk kwijt, in 2014 was dit nog 3,5 procent. Het percentage zelfstandigen die werkloos werden is ten opzichte van een jaar eerder juist licht gestegen.

De redenen waardoor mensen hun baan verloren lopen sterk uiteen. Bij ruim 35 procent was het werk komen te vervallen. Bij een ongeveer even groot deel werd het tijdelijke contract niet verlengd. Andere oorzaken waren het starten van een opleiding of studie (11 procent) of een arbeidsconflict (5 procent).

Het CBS meldde eerder al dat de werkloosheid in Nederland in oktober uitkwam op 6,9 procent van de beroepsbevolking. Volgens het statistiekbureau zaten er 616.000 mensen werkloos thuis. De werkloosheid bij jongeren tot 25 jaar bedroeg 11,6 procent.

Laagste aantal baanverliezers sinds 2008
Laagste aantal baanverliezers sinds 2008 (Foto: ANP)