Russische biatleten winnen na sterke comeback Shipulin

De Russische biatleten hebben zondag tijdens de World Cup in Hochfilzen de estafette bij de mannen gewonnen. Dat was vooral te danken aan een zeer sterk optreden van slotloper Anton Shipulin, die de Noor Emil Hegle Svendsen terug wist te halen.

Na de eerste groep biatleten lag Letland aan de leiding dankzij Andrejs Rastorgujevs, maar doordat hij de enige degelijke biatleet uit het land is viel te verwachten dat het team later ver terug zou vallen - en zo geschiedde. De meeste toplanden zaten binnen een halve minuut van elkaar, waaronder de 'grote vier': Rusland (Alexey Volkov), Noorwegen (Henrik L'Abee Lund), Frankrijk (Simon Fourcade) en Duitsland (Erik Lesser).

Bij de tweede groep lopers scheidden de Noren met Johannes Thingnes Bø en de Russen met Evgeniy Garanichev zich af van de rest. Quentin Fillon Maillet moest voor Frankrijk drie extra patronen gebruiken en verloor zo de nodige tijd, terwijl Andreas Birnbacher voor Duitsland alle zes extra patronen nodig had. Tussen de toplanden hielden vooral Zweden en Italië sterk stand.

Noorwegen nam vervolgens dankzij bijna foutloos schieten van Tarjei Bø en wat missers van de Rus Dmitry Malyshko de leiding alleen in handen. Dankzij Fredrik Landström bleef Zweden goed meekomen, terwijl Simon Desthieux Frankrijk in de race voor de derde plek hield.

Van de slotlopers werd al snel duidelijk dat Martin Fourcade - de leider in de World Cup - niet snel genoeg was om Svendsen en Shipulin bij te halen. De Fransman ging zelfs nog onderuit, maar wist de derde plek toch nog te veroveren. Dat was ook te danken aan het mindere optreden van de laatste Zweed, Jesper Nelin, die terugviel naar plek zeven. Voorin kwam Shipulin alsmaar dichter bij Svendsen en in de slotronde was het gedaan met de Noor, die geen kracht meer had om de sprint nog aan te gaan.

Shipulin bleek een maat te groot voor Svendsen en bracht de Russen naar de zege (Foto: Getty)