Italiaanse biatletes pakken eerste estafettezege ooit in zinderende sprint

De Italiaanse biatletes hebben tijdens de World Cup in het Oostenrijkse Hochfilzen voor het eerst in de geschiedenis een estafette gewonnen. Dat was aan het eind te danken aan Dorothea Wierer, die in een zindere sprint de Duitse Franziska Preuss wist te verslaan.

Na de eerste van vier atletes per team lag het veld nog erg dicht bij elkaar, aangevoerd door Eva Puskarcikova (Tsjechië), Yuliya Dzhyma (Oekraïne) en Justine Braisaz (Frankrijk). Bij de tweede groep biatletes ontstond voor het eerst echt een kopgroepje. De Tsjechische Gabriela Soukalova kreeg voorin gezelschap van Karin Oberhofer (Italië) en de Française Coline Varcin, terwijl ook Krystyna Guzik uit Polen mee wist te komen.

Lucie Charvatova leek na de eerste van haar twee schietbeurten voor een mooie Tsjechische voorsprong te zorgen, maar bij het staand schieten gooide ze alle kansen voor haar team door het putje. Daar kon de Duitse Vanessa Hinz juist een slag slaan en met tien seconden voorsprong op Frankrijk en Oekraïne gaf ze het stokje over aan slotloopster Preuss. 

Preuss zag na de eerste schietbeurt - waarin ze één extra patroon moest gebruiken - de Wit-Russische Darya Yurkevich verrassend dichtbij komen. Die was op de ski's echter niet snel genoeg en zou uiteindelijk terugvallen naar plek zeven. Bij de laatste schietbeurt ging het laatste schot van Preuss ernaast, waardoor Wierer namens Italië de aansluiting vond. In de slotronde richting de finish leek de Duitse haar concurrente te lossen, maar daar moest Wierer niks van weten en in een zinderende sprint wist ze haar ski 0,2 seconden eerder dan Preuss over de streep te drukken. 

Om 14.30 uur start de estafette bij de mannen, waarover in het biatlonforumtopic meegepraat kan worden.