Freund en Prevc verslaan Noorse schansspringarmada

De Noorse schansspringers doen het dit jaar zonder de gestopte Anders Bardal en Anders Jacobsen, maar men lijkt een groter blik talent dan ooit tevoren opengetrokken te hebben. In het Russische Nizhny Tagil werden ze echter allemaal verslagen in een wedstrijd die gekenmerkt werd door de rare en lastige windomstandigheden.

De Duitser Severin Freund pakte zijn tweede zege van het seizoen en deed dat met een ruime voorsprong op Peter Prevc. De Sloveen moest 11,5 punten toegeven op zijn Duitse rivaal in de strijd om de World Cup. De Noren werden dit seizoen al sterk vertegenwoordigd door Kenneth Gangnes, Daniel André Tande en Johann André Forfang, maar dit keer was het wéér een ander die het podium haalde. Joachim Hauer pakte de derde plek, een week nadat hij in Lillehammer met plek vijftien nog veruit zijn beste prestatie ooit liet zien. Andreas Stjernen, weer een Noor, werd vierde, voor Forfang en Tande.

Severin Freund was voor de tweede keer dit seizoen de beste (Foto: Getty)

Bij de vrouwen was de zege voor de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz, die vanwege fysieke ongemakken zelfs twijfelde of ze wel mee zou doen. Ze versloeg de Japanse hoogvlieger Sara Takanashi met vier punten en steeg zo - achter de Japanse - naar plek twee in het World Cup-klassement. Eva Pinkeling pakte namens Oostenrijk de derde plek, haar eerste podiumplaats ooit. Ze wist olympisch kampioene Carina Vogt uit Duitsland nipt van zich af te houden. 

Zondag zijn om 11.00 uur Nederlandse tijd de vrouwen nogmaals aan de beurt, waarna om 15.00 uur Nederlandse tijd de heren volgen. Vermoedelijk zal in elk geval de mannenwedstrijd op de Duitse tv live te kijken zijn, of in elk geval de tweede ronde.