Biatleten Dahlmeier en Fourcade winnen achtervolging Hochfilzen

Biatlete Laura Dahlmeier heeft haar rentree in de World Cup gevierd met een overwinning. Zaterdag was de 22-jarige de winnares van de achtervolging over 10 kilometer in het Oostenrijkse Hochfilzen. 

Dahlmeier mocht als zesde vertrekken, overeenkomend met haar eindpositie in de sprint van vrijdag. De eerste drie die vertrokken waren landgenotes Franziska Hildebrand, Maren Hammerschmidt en Miriam Gössner. Laatstgenoemde viel door in totaal vier schietfouten terug naar plek vijftien, maar de rest bleef voorin meestrijden. 

Het was uiteindelijk Dahlmeier die zich na de derde schietbeurt los wist te maken van de rest door nog altijd foutloos te blijven. Bij de vierde en laatste schietbeurt, in staande positie, liet ze toch één schijf staan en leek de race uit haar handen te glippen. Het geluk was echter met Dahlmeier, want ook de rest schoot er minstens één keer naast en moest dus eveneens de strafronde in. Dahlmeier kon zo naar haar eerste zege van het seizoen skiën, terwijl Hammerschidt zeer knap standhield en de tweede plek pakte. Gabriela Soukalova uit Tsechië kwam van plek acht opzetten naar de derde podiumplek door Hildebrand in de slotronde nog te passeren.

De beste prestatie van de dag was overigens van Tiril Eckhoff: de Noorse stoomde van plek dertig op naar de vijfde stek. Ook de Zweedse Elisabeth Högberg verdient een vermelding door van plek 59 na een fenomenale race en twintig treffers op te schuiven naar de zeventiende plek.

Bij de mannen ging de Fransman Martin Fourcade er weer eens met de overwinning vandoor. Bij de tweede schietbeurt leek hij dankzij twee missers definitief terug te vallen, maar door daarna tien keer te treffen en goed en vooral snel te schieten haalde hij iedereen weer in. Hij dook samen met de Duitser Simon Schempp - de winnaar van de sprint - de slotronde in, maar Schempp was niet opgewassen tegen het geweld van de Fransman en werd tweede. Anton Shipulin uit Rusland pakte de derde plek. 

Zondag staan de estafettes op het programma. Om 11.15 uur vertrekken de vrouwen, waarna om 14.30 uur de mannen van start gaan. De vrouwen zijn live op Eurosport te zien, de mannen moeten helaas wijken voor Italiaans voetbal. Op de Duitse tv zullen beide wedstrijden live uitgezonden worden en in het speciale forumtopic kan uiteraard meegepraat worden met de liefhebbers. 

Vooral bij het staand schieten was Fourcade ongenaakbaar (Foto: Getty)