KNVB onderzoekt corruptie eigen bid WK 2018

Voetbalbond KNVB is een onderzoek gestart naar het eigen bid om het WK van 2018 naar Nederland en België te halen. Aanleiding is een artikel in de Volkskrant van zaterdag, waarin staat dat het biedingsteam in 2009 een bedrag van 10.000 euro zou hebben betaald aan een Afrikaanse stemmenronselaar. Hiermee zouden de regels van de wereldbond FIFA zijn overtreden.

Amadou Diallo was volgens de krant de rechterhand van Mohamed Bin Hamman, het voormalig bestuurslid van de FIFA die in 2012 levenslang werd geschorst voor omkoping. De Belgische voetbalbond KBVB geeft aan de krant toe dat 10.000 euro is betaald aan Diallo, maar niet om stemmen te kopen. "Hij werd betaald als vergoeding voor reiskosten en gepresenteerd lobbywerk."

Harry Been, bestuurslid van de stichting die destijds het WK van 2018 probeerde binnen te halen, zegt dat hij nooit iets verkeerd voorbij heeft zien komen. "De hele sfeer van de kandidatuur van België en Nederland destijds was er een waarin we het op onze eigen manier hebben willen doen. Dus netjes en binnen de perken", zegt hij op de website van de KNVB.

Been neemt het verhaal desondanks serieus. "In Zeist worden de dossiers uit die tijd van het stof ontdaan en zo snel als mogelijk bestudeerd en beoordeeld. Met het resultaat daarvan zullen we ons melden aan de buitenwacht."

De KNVB wijst er in een verklaring op zijn wesbite op dat het Belgisch-Nederlandse bid "volledig schoon"uit het onderzoeksrapport is gekomen dat de ethische commissie van de FIFA heeft uitgevoerd naar mogelijke corruptie bij de toewijzingen van het WK 2018 en WK 2022. De eindronde van 2018 werd in 2010 toegewezen aan Rusland, dat ook ongeveer schoon uit het onderzoek kwam ook al werden computers met mogelijk bewijs toevallig vernietigd. Het WK van 2022 werd vergeven aan Qatar, waavan vrijwel niemand gelooft dat het op eerlijke wijze is gegaan. Ook daar was corruptie echter niet hard genoeg te bewijzen.

KNVB onderzoekt eigen bid WK 2018
KNVB onderzoekt eigen bid WK 2018 (Foto: ANP)