De Haan maakt seizoen af bij Heerenveen

Foppe de Haan maakt het seizoen af als trainer van sc Heerenveen. De 72-jarige Fries zou in eerste instantie tot de winterstop zijn grote liefde helpen, maar werd door de clubleiding gevraagd tot het einde van het seizoen op de bank te blijven zitten. Na overleg met onder anderen zijn vrouw besloot De Haan in te gaan op dat verzoek, onthulde hij vrijdag na de winst op Excelsior (2-1).

De oud-bondscoach van Jong Oranje ging eind oktober weer als trainer aan de slag bij de club die hij tussen 1985 en 2004 al diende. De Haan nam de taken over van de opgestapte Dwight Lodeweges. Onder leiding van de eigenzinnige Fries klom Heerenveen op de ranglijst. Begin december zei hij nog hooguit tot de winterstop te blijven. "Ik vind het prachtig om te doen, maar het kost me ook veel energie." Een paar overwinningen verder besloot De Haan toch door te gaan.

"Het is pittig, dit werk", zei de zeventiger na de winst op Excelsior tijdens de persconferentie. "Ik ben de jongste niet meer, het kost me een hoop energie. Maar goed, voor de club is dit het beste. En ik vind het zelf ook hartstikke leuk. Ik heb wat vergaderd hier en daar, links en rechts, en toen besloten gewoon door te gaan."

De Haan voerde ook een gesprek met de beoogde nieuwe algemeen directeur Luuc Eisenga. "Hij heeft heel heldere ideeën over hoe hij de breuklijnen bij de club wil repareren. Ik heb aan alle kanten het gevoel dat het goed komt, dat heb ik meegenomen in mijn overwegingen. Je moet nooit aan een dood paard trekken, zei mijn oude voorzitter ooit. Nou, dat gevoel heb ik hier niet meer. Heerenveen is een levend paard."

De Haan maakt seizoen af bij Heerenveen
De Haan maakt seizoen af bij Heerenveen (Foto: ANP)