'Dreifachsieg' voor Duitse biatletes

De Duitse biatletes hebben tijdens de World Cup in Hochfilzen voor een Dreifachsieg gezorgd. De sprint over 7,5 kilometer werd gewonnen door Franziska Hildebrand, die daarmee haar eerste individuele World Cup-zege boekte. Vooral vorig seizoen was Hildebrand bijzonder constant en eindigde ze zelfs als vijfde in de World Cup, maar ze haalde met een tweede plek slechts één keer het podium. 

De grootste stunt kwam echter op naam van de 26-jarige Maren Hammerschmidt. Zij maakt dit seizoen na een sterk voorseizoen haar rentree in de World Cup, waarin ze tot 2013 al enkele keren uitkwam. Ze schopte het echter nog nooit verder dan een 26e plek, maar vrijdag was alles anders. Hammerschmidt was weliswaar zeker niet de snelste op de ski's, haar foutloze schieten bracht haar een zeer verrassende tweede plek. 

De als 106e vertrokken Hammerschmidt gaf 15 seconden toe op de als vierde gestarte Hildebrand en zorgde ervoor dat het hele podium Duits kleurde. De derde tijd was namelijk van Miriam Gössner, die in haar carrière al de nodige successen kende met onder meer drie World Cup-zeges. Een ongeval bij het mountainbiken in 2013 zorgde er echter voor dat Gössner ver terugviel en zelfs de Olympische Spelen van Sochi moest missen.

Aan het eind van vorig seizoen wist ze zich terug te knokken in het team voor de World Cup en een week geleden was ze in Östersund al sterk met een elfde plek. Dit keer liet de Duitse, bekend om haar lage schietpercentage, slechts één schijf staan bij het schieten en samen met een sterke prestatie bij het langlaufen leverde het haar plek drie op. Het Duitse succes leek zelfs nog met één plek uitgebreid te worden door de teruggekeerde Laura Dahlmeier, maar zij kwam ruim één seconde tekort op Anais Bescond (Frankrijk) en Lucie Charvatova (Tsjechië) en werd zesde. De Tsjechische Gabriela Soukalova werd achtste en houdt de leiding in de World Cup.

Hammerschmidt zorgt voor een daverende stunt met een tweede plek in de sprint in Hochfilzen (Foto: Getty)

Het succes was overigens nog niet over voor Duitsland, want bij de mannen ging de overwinning naar Simon Schempp. Hij bleef twee keer foutloos bij het schieten en hield tien seconden over op de snellere langlaufer Martin Fourcade, die één fout maakte. Tarjei Bø uit Noorwegen bleef eveneens foutloos en veroverde de derde plek, voor de Russen Anton Shipulin, Dmitry Malyshko en Evgeniy Garanichev. Fourcade houdt de leiding in de World Cup.