Lee Sang-hwa en Kulizhnikov winnen 500 meter in Heerenveen

De Zuid-Koreaanse schaatsster Lee Sang-hwa heeft vrijdag tijdens de vierde wereldbeker in Heerenveen het eerste baanrecord op de nieuwe ijsvloer in Thialf gereden. De olympisch kampioene op de 500 meter eindigde op de kortste afstand in een tijd van 37,59 seconden. Daarmee was ze in de Friese schaatstempel 0,01 seconde sneller dan het oude baanrecord dat de Duitse Jenny Wolf twee keer in 2008 neerzette (37,60).

Het zilver was voor de Amerikaanse Brittany Bowe, die vrijdag finishte in 37,86. Haar landgenote Heather Richardson-Bergsma pakte brons met een tijd van 37,93. Voor Lee Sang-hwa was het haar vierde wereldbekerzege dit seizoen op de 500 meter.

Margot Boer was de eerste Nederlandse op de tiende plaats (38,45). De Nederlands kampioene op deze afstand versloeg met miniem verschil Jorien ter Mors, die als elfde eindigde (38,46). Floor van den Brandt moest genoegen nemen met de achttiende plek (38,93).

De Nederlandse sprintsters kunnen zich dit seizoen op de 500 meter in het wereldbekercircuit nog niet onderscheiden. De zesde plaats van Ter Mors in Calgary was op deze afstand tot dusver de hoogste klassering voor een schaatsster van Oranje.


De Russische topsprinter Pavel Kulizhnikov heeft vrijdag bij de vierde wereldbeker schaatsen in Heerenveen de 500 meter op zijn naam geschreven. De wereldrecordhouder op deze afstand (33,98 seconden) finishte op de vernieuwde ijsvloer in Thialf in een tijd van 34,48 seconden. Daarmee bleef de wereldkampioen boven het baanrecord van Michel Mulder, die in december 2013 een tijd van 34,31 neerzette.

Het zilver was voor de Rus Aleksey Yesin, die vrijdag 34,65 reed. De Canadees Alex Boisvert-Lacroix pakte brons met 34,78.

Kai Verbij was de eerste Nederlander op de vijfde plaats (34,86). Hij verraste vorige week in Inzell nog met brons op de tweede manche van de 500 meter. Dat was zijn eerste wereldbekermedaille op deze afstand. Hein Otterspeer reed in Thialf de veertiende tijd (35,19). Invaller Jesper Hospes belandde op de zestiende plek (35,28).

Michel Mulder, nog altijd olympisch kampioen op de 500 meter, stelde teleur met de negentiende en voorlaatste plaats (35,48). De Zwollenaar reed in Thialf zijn eerste race dit seizoen in het wereldbekercircuit. Hij wist zich anderhalve maand geleden in Enschede niet te plaatsen voor de eerste vier internationale toernooien.