Straffen tot zes jaar in Haags jihadproces

Het grote Haagse jihadproces nadert zijn ontknoping. Donderdag oordeelt de rechter over de verdachten. Tegen hen zijn forse celstraffen geëist.

De hoogste straf, zeven jaar cel, is geëist tegen Azzedine C. (33). Volgens justitie was C., alias Abou Moussa, het gezicht en de aanjager van een groep verdachten uit de Haagse regio die jongeren ertoe wilde aanzetten naar Syrië of Irak te reizen, om daar deel te nemen aan de gewapende strijd.

Andere kernfiguren waren volgens justitie bekeerling Rudolph H. (25) alias Abou Suhayb en de negentienjarige Oussama C. alias Abou Yazeed. Justitie stelt dat H. (eis zes jaar) de 'mediaman' is geweest van het gezelschap. De jonge Oussama C. (eis vijf jaar) wordt door het OM gezien als 'ideoloog' van de groep.

André Seebregts, advocaat van Azzedine C., ziet het heel anders. Volgens hem hebben de verdachten gewoon in alle openheid aan het maatschappelijk debat meegedaan. "Ze waren positief over de strijd van Islamitische Staat tegen de Syrische president Assad, maar tegen het doden van burgers. De vraag is of dat mag", aldus Seebregts.

In totaal zijn er negen verdachten. Van hen zijn er twee in het strijdgebied: Anis Z. (24) en Hatim R. (26).

Update 14:25
De rechtbank Den Haag heeft donderdag straffen opgelegd tot zes jaar cel in het grote 'Haagse' jihadproces. 'Drijvende kracht' Azzedine C., die volgens de rechters jongeren aanzette tot deelname aan de strijd in Syrië, kreeg die straf, net als twee mannen die nog in het strijdgebied in Syrië zijn.

In totaal zijn negen verdachten veroordeeld. Zes van hen voor deelname aan een organisatie die jongeren opruide, ronselde en hielp naar Syrië af te reizen. Azzedine C. (33), alias Abou Moussa, was daarin volgens de rechters samen met de volgens mediaberichten inmiddels omgekomen Soufiane Z. de centrale figuur.

Rudoph H., die wordt gezien als de mediaman van het gezelschap, kreeg drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook de jonge Oussama C. (19) kreeg die straf. Hij wordt ondanks zijn jonge leeftijd gezien als 'ideoloog' van de groep. Hij maakte volgens de rechtbank door te prediken geesten rijp voor de jihadstrijd.

Drie Syriëgangers kregen forse straffen. Anis Z. en Hatim R., beiden nog in Syrië, moeten zes jaar de cel in. De inmiddels in Nederland teruggekeerde Hicham el O. heeft vijf jaar gevangenisstraf gekregen. Het drietal heeft ook deelgenomen aan de groep die als doel had Haagse jongeren te werven voor de strijd in Syrië.

Drie anderen hebben volgens de rechtbank niet deelgenomen aan de organisatie. De vrouw van Azzedine C. had bijvoorbeeld nauwelijks een rol en kreeg alleen zeven dagen cel voor het doorsturen van een opruiende tweet.

Twee andere mannen ziet de rechtbank als meelopers. Het gaat om Jordi de J., die een trainingskamp in Syrië had bezocht, en Moussa L. die heeft opgeruid. Zij kregen respectievelijk 55 dagen cel en zes maanden voorwaardelijk en 43 dagen en twee maanden voorwaardelijk.

Ontknoping groot Haags  jihadproces
Ontknoping groot Haags jihadproces (Foto: ANP)