Strenge veiligheidsmaatregelen om jubeljaar

De autoriteiten in Rome hebben strenge veiligheidsmaatregelen aangekondigd voor de opening van het zogeheten Heilig Jaar, dat dinsdag begint. Het luchtruim boven de Italiaanse hoofdstad wordt gesloten en er is een verbod afgekondigd op het maken van films waarin wapens voorkomen, zelfs als die vals zijn.

Ook drones mogen dinsdag niet boven het centrum van Rome en boven de Sint Pieterbasiliek in Vaticaanstad vliegen. Het is verboden wapens, benzine, lpg of methaangas te vervoeren.

De autoriteiten vrezen dat de aanblik van (nep)wapens paniek kan veroorzaken. De militairen die permanent de metrostations en toeristische trekpleisters in de stad bewaken, dragen wel semi-automatische geweren.

Heilige deur
Paus Franciscus opent het Heilig Jaar, onder het toeziend oog van zijn voorganger Benedictus XVI, door de Heilige Deur van de Sint Pieter te openen, die normaal gesproken gesloten is. Met dit bijzondere jaar viert de Rooms-Katholieke Kerk de vijftigste verjaardag van de afsluiting van het Tweede Vaticaans Concilie in 1965. Het jaar eindigt op 20 november 2016.

Naar verwachting komen 30 miljoen mensen het komende jaar naar Rome.

Strenge veiligheidsmaatregelen om jubeljaar
Strenge veiligheidsmaatregelen om jubeljaar (Foto: ANP)