'Papier' als batterij

Jouw telefoon of tablet vele malen lichter in je hand. Het zou in de toekomst zomaar kunnen. Zweedse wetenschappers ontwikkelden een op papier lijkend materiaal, dat een opmerkelijke hoeveelheid elektriciteit kan opslaan. Het materiaal heeft dezelfde sterkte als papier, kan gevouwen worden en is ook nog eens waterproof.

Een blaadje met een diameter van 15 centimeter en een dikte van 0,5 millimeter kan 1 farad elektrische capaciteit opslaan. Dat is ongeveer evenveel als de hoeveelheid die een supercondensator, gebruikt in vele elektrische apparaten, aan capaciteit bezit. Het materiaal is honderden keren oplaadbaar en heeft maar enkele seconden nodig om weer op te starten. In tegenstelling tot de batterijen die vaak zwaar giftige metalen bevatten, is het papier slechts gemaakt van cellulose en polymeer en daarmee, in beginsel, een stuk minder belastend voor het milieu. De wetenschappers zeggen ook eventueel dikkere platen te kunnen maken voor grotere opslag van elektriciteit.

De wetenschappers maakten het 'papier' door met hoge waterdruk, cellulosevezels te verkrijgen met een diameter van 20 nanometer. Deze nanovezels werden daarna in een oplossing van water en elektrisch geladen polymeer gedaan. De polymeer vormt daarop een dun laagje om de vezels. De vloeistof in de ruimtes tussen de vezels functioneert als een elektrolyt. Op de website van Advanced Science kan je het volledige proces lezen.

Of we in de toekomst ook echt lichtere en schonere elektrische apparaten met dit 'papier' krijgen? Dat hangt af van of de wetenschappers een manier kunnen bedenken om het maakproces te industrialiseren, en of commerciële partijen er brood in zien.