Irak eist terugtrekking Turkse troepen

Irak eist dat Turkije zijn troepen bij een kampement in Noord-Irak moet terugtrekken. De inzet van enige honderden manschappen daar is gebeurd zonder informeren of coördineren met de regering in Bagdad. De Iraakse minister van Defensie zei dat hij dit zondag zijn Turkse ambtgenoot heeft laten weten.

Minister Khaled al-Obeidi zei dat zijn Turkse collega de inzet had uitgelegd als nodig om Turkse militaire adviseurs te beschermen. Die trainen in een kamp in de buurt van Mosul Iraakse troepen voor hun strijd tegen Islamitische Staat. Maar volgens Obeidi is de Turkse troepeninzet te groot voor een dergelijk doel.

De Iraakse premier Haider al-Abadi liet zondag weten dat zijn land alle beschikbare opties open houdt, waaronder een gang naar de VN-Veiligheidsraad, als de Turkse troepen in Noord-Irak zich niet binnen 24 uur terugtrekken. Abadi zei in een verklaring dat de inzet van deze troepen is gebeurd zonder toestemming of medeweten van de Iraakse regering en een schending is van de nationale soevereiniteit.

De Turkse minister-president Ahmet Davutoglu deed zaterdag de troepenverplaatsing af als een routinezaak en verklaarde dat de Turkse strijdkrachten al bijna een jaar geleden een kampement in de buurt van Mosul hadden opgezet in samenwerking met de Iraakse autoriteiten. Volgens hem was het kamp opgezet op verzoek van de gouverneur van Mosul en in coördinatie met het Iraakse ministerie van Defensie.

Irak eist terugtrekking Turkse troepen
Irak eist terugtrekking Turkse troepen (Foto: ANP)