Tweemaal goud voor Nederlandse zwemsters op EK kortebaan

Ranomi Kromowidjojo heeft vandaag op de laatste dag van het EK kortebaan de eerste Nederlandse gouden medaille in de wacht gesleept. Op de 50m vrije slag bleef ze directe concurrente Sarah Sjoestroem nipt voor. Ook de Nederlandse estafetteploeg wist verrassend naar goud te zwemmen. Met deze twee gouden medailles komt ook een eind aan het EK kortebaan. De zwemmers mogen zich nu op gaan maken voor het EK Zwemmen dat gehouden wordt van 25 tot 29 mei 2016.

Inge Dekkers had ondertussen een druk programma met zowel de halve finale van de 50m vrije slag, de 100m vlinderslag als de estafette. Tijdens de halve finale van de 50m kwam ze als gedeeld achtste over de finish en moest er dus een swim-off voor een plek in de finale gezwommen worden.

Dekkers liet de swimm-off uiteindelijk schieten om volledig gefoucst te zijn voor de 100m vlinderslag. Vanmorgen zwom ze nog een zesde tijd, maar op een behoorlijke afstand van de top drie. Een podium was dan ook een lastige opgave. Na de eerste 50m lag ze nog vijfde, maar wel al op een flinke achterstand van de top vier. Dekkers kwam uiteindelijk als zesde aan bij de finish, op meer dan anderhalve seconde van winnares Sarah Sjoestroem, die dankzij een sterke 55,03 de concurrentie ver achter haar liet. Enkel de Deense Jeanette Ottesen kon in de buurt blijven, maar wel al op zes tienden achterstand.

8 8 SWE HANSSON Louise 57.16 2.13

Op de finale van de 400m vrije slag kwamen Femke Heemskerk en Sharon Rouwendaal in actie. Heemskerk was, na een derde tijd in de ochtend, groot kanshebber voor een podiumplek. Sharon Rouwendaal was weliswaar slechts achtste in de series, maar is gewoonlijk ook erg sterk op dit onderdeel. Heemskerk sloeg direct een groot gat en wist tot halverwege de afstand een eerste plek vast te houden. Vanaf de 200m begon ze echter tijd te verliezen en zakte ze terug tot een vierde plek, waar ze de race ook op zou eindigen. Rouwendaal ging na een teleurstellende tijd in de ochtend ook sterk van start en wist de hele afstand een vijfde plek vast te houden. Aan de finish kwam ze slechts vijf hondersten te kort op de tijd van Heemskerk.

8 6 ITA CARLI Diletta 4:03.36 4.55

Op de 50m vrije slag leek het te gaan tussen Kromowidjojo en de Zweedse Sarah Sjoestroem. In de series was Sjoestroem nog de snellere van de twee, maar in de halve finale wist Kromowidjojo met haar 23,55 als snelste aan de finish te komen. In de finale was het al vroeg duidelijk dat geen van beide de overhand had, de hele afstand zwommen de twee naast elkaar. De Nederlandse trok uiteindelijk aan het langste eind en wist ondanks een tragere tijd dan in de halve finale de Zweedse met 7 hondersten voor te blijven en zo het eerste Nederlandse goud van het toernooi binnen te slepen.