Acute noodopvang asielzoekers in Tilburg

Een voormalig belastingkantoor in Tilburg wordt in sneltreinvaart omgebouwd tot noodopvang voor maximaal vijfhonderd vluchtelingen. De gemeente maakte zondag bekend dat een dag later al mensen worden opgevangen in het gebouw aan de Professor Cobbenhagenlaan.

Hoe lang de opvang gaat duren is nog niet bekend. Het gemeentebestuur van de Brabantse stad heeft eerder aangegeven liever niet aan crisisopvang voor 72 uur te doen, omdat het niet wenselijk is dat vluchtelingen telkens weer verder moeten trekken. Wel staat vast dat in dit geval de gemeente het opstarten van de opvang de eerste drie etmalen voor haar rekening neemt. Daarna wordt de organisatie overgedragen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dat een "dringend beroep" op de gemeente heeft gedaan voor de opvang.

In Tilburg ging vorige week al een nieuw asielzoekerscentrum open dat voor langere tijd blijft bestaan. De vierhonderd mensen die daar hun intrek hebben genomen, zaten eerst in een noodopvangcentrum elders in Tilburg. Dat pand is verkocht en niet meer beschikbaar.

Acute noodopvang 500 asielzoekers in Tilburg
Acute noodopvang 500 asielzoekers in Tilburg (Foto: ANP)