De Haan: "Iedereen doet rare dingen met de bal"

Foppe de Haan betreurt het teruglopende niveau in de Eredivisie. De oefenmeester van sc Heerenveen hoopt zijn huidige selectie terug te brengen naar de basis.

Het Nederlandse voetbal is volgens De Haan duidelijk achteruitgegaan in vergelijking met een competitie als de Bundesliga. De 72-jarige coach nam het stokje bij Heerenveen over van Dwight Lodeweges om spelers meer aan hun individuele kwaliteiten te laten werken.

De fysieke kracht is volgens De Haan echter niet het enige probleem in Nederland. "Het is complexer. Functionele techniek, dat missen we ook", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. "Kijk nou eens hoe een team als Bayern München speelt. Hoe ze elkaar aanspelen, steeds op het goede been, op de goede snelheid. Tik, tik, tik, tik. Dat kunnen we bijna niet meer."

"Het is hier veel slechter geworden. Wij zijn veel te veel gaan lopen met de bal. Wij zijn allemaal panna-voetballers geworden. Iedereen doet rare dingen met de bal. Het is hartstikke leuk hoor, dat de linksback ook een leuke sleepbeweging kan maken. Maar het schiet niet op. Gebruik je techniek nou eens gewoon om te voetballen. Sámen. Als team."

Sinds de comeback van De Haan aan het roer bij Heerenveen zijn de prestaties van de ploeg vooruitgegaan. Zijn voorganger Dwight Lodeweges is al bijna vergeten. "Ik denk dat het grootste verschil hem in de opstelling zit, maar ik neem die jongens ook mee naar de sporthal. Specifiek werken. Stabiliteitsoefeningen. Individueel of in kleine groepjes op snelheid trainen. Mitchell te Vrede is aan het boksen. Om zijn kracht beter te gebruiken. De spelers lachten er eerst om. Nu vragen ze: 'Wanneer gaan we weer de hal in?' Dwight zag daar helemaal niks in. Die was als de dood voor blessures."

De Haan: "Iedereen doet rare dingen met de bal" (Pro Shots / Peter Lous)
De Haan: "Iedereen doet rare dingen met de bal" (Pro Shots / Peter Lous)