Derde generatie Brabham naar Indy 500

De 21-jarige Matt Brabham kan tijdens de komende Indianapolis 500 in de voetsporen treden van zowel zijn opa als zijn vader. De jonge coureur zal zich met een door KV Technologies ontwikkelde wagen proberen te kwalificeren voor Amerika's bekendste en belangrijkste autorace. "Dit is een droom die uitkomt," zegt de jongeling dan ook. "Dat is het al sinds mijn vader en mijn grootvader mij verhalen vertelden toen ik nog een kind was."

Brabham is een kleinzoon van de legendarische Sir Jack, die in de jaren vijftig en zestig drie keer wereldkampioen in de Formule 1 werd. Opa Brabham kwam in zijn lange carrière tot vier deelnames aan de Indy 500, maar was daarin helaas nooit erg succesvol. Een negende plek was in 1961 zijn beste resultaat. Zijn oudste zoon Geoff deed het iets beter. Hij nam tien keer deel en greep in 1983 net naast een podiumplek met een vierde plaats. Door de deelname van Matt worden de Brabhams de derde familie in de historie van de Indy 500 die een derde generatie op 's werelds bekendste oval ziet racen.

De eerste keer dat dat gebeurde was in 1988 toen Bill Vukovic lll zijn debuut maakte. Zijn grootvader Bill had de wedstrijd gewonnen in '53 en '54. Een jaar later lag opa andermaal aan de leiding van de wedstrijd toen hij in ronde 57 bij het inhalen van achterblijvers de muur raakte, over de kop sloeg en in een vlammenzee om het leven kwam. Diens zoon Bill ll deed twaalf keer mee maar wist nooit te winnen. Wel kreeg ook hij een zoon die hij Bill noemde, coureur werd en eind jaren '80 dus zijn entree in Indianapolis maakte. Bill lll racete er in totaal drie keer, maar verongelukte in 1990 op de Mesa Merin Raceway.

De bekendste familie die drie generaties uitzond naar Indianapolis is zonder twijfel de familie Andretti. Grootvader Mario geldt als race-legende, onder meer doordat hij als tweede en laatste Amerikaan de wereldtitel Formule 1 wist te veroveren. Hij won echter slechts eenmaal de Indy 500 ondanks 29 deelnames. Zijn zoon Michael won in zijn lange loopbaan 42 IndyCar-races maar tot zijn grote frustratie zegevierde hij nooit tijdens de Indy 500. Kleinzoon Marco deed tot nu toe tien keer mee aan de race, maar ook hij won tot op heden nog nooit.

Matt Brabham zal komend voorjaar meedoen aan de honderdste editie van de Indianapolis 500. De race zal zoals altijd worden verreden op de zondag voor Memorial day, ditmaal is dat op 29 mei. Vorig jaar won de Colombiaan Juan Pablo Montoya de race na iets meer dan drie uur en vijf minuten.