Gekleurde pieten verdwijnen van RTL 4

De gekleurde pieten die de opening vormen van Ik hou van Holland verdwijnen van de buis. Dat heeft RTL 4 zaterdag bekendgemaakt.

"Het standpunt van RTL is dat we dit jaar hebben gekozen om het uiterlijk van onze pieten niet aan te passen", luidt een verklaring van de zender. "Er is miscommunicatie geweest rondom het officiële standpunt van RTL richting het team van Ik hou van Holland. Deze heeft vervolgens met goede bedoelingen gekleurde pieten ingezet."

RTL noemt de pietendiscussie 'jammer genoeg heel gecompliceerd'. "Het blijkt moeilijk om een eenduidige oplossing te vinden die recht doet aan de Nederlandse traditie van Sinterklaas en waarin tegelijkertijd niemand wordt gekwetst."

De zender sluit niet uit dat gekleurde pieten weer terugkeren. "Mocht op termijn de uikomst van de brede maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van Piet, dan zal RTL daarin volgen."

RTL vindt 'boven alles' dat het 'mooie kinderfeest' behouden moet blijven. "Voor alle Nederlandse kinderen, van welke culturele achtergrond dan ook. En dat de saamhorigheid die dit typisch Nederlandse feest zo kenmerkt, zo snel mogelijk terugkeert."

Gekleurde pieten verdwijnen van RTL 4
Gekleurde pieten verdwijnen van RTL 4 (Foto: BuzzE)