Lijst aanklachten tegen Holleeder groeit

De lijst met aanklachten tegen 'topcrimineel' Willem Holleeder blijft groeien. Vrijdag legde het Openbaar Ministerie (OM) hem uitlokking van de moord op John Mieremet (2005) ten laste, alsmede uitlokking van een eerdere poging tot moord op Mieremet in 2002.

Holleeder werd al vervolgd voor zijn vermeende rol bij de criminele afrekeningen met Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook werd hem de doodslag verweten op Robert ter Haak, die naast Cor van Hout stond toen die werd neergeschoten en later aan zijn verwondingen overleed.

Holleeders betrokkenheid bij de liquidatie van Mieremet stond al op de lijst. Aan die beschuldiging is vrijdag zowel de uitlokking van de moord als uitlokking van de eerdere poging tot moord toegevoegd.

Het OM vindt dat het verhoor van de zussen Astrid en Sonja Holleeder en dat van Willem Holleeders ex-vriendin Sandra den Hertog in de openbaarheid moet plaatsvinden. De rechtbank besloot eerder dat deze verhoren, die 15 december beginnen, achter gesloten deuren zijn. Het OM vroeg de rechtbank vrijdag dit besluit te heroverwegen. De zussen en de ex verklaarden deze week al in een andere zaak tegen Holleeder.

Lijst aanklachten tegen Holleeder groeit
Lijst aanklachten tegen Holleeder groeit (Foto: ANP)