'Froome profiteerde van gewichtsverlies'

Chris Froome zou zijn tweede eindzege in de Tour de France dit jaar vooral te danken hebben aan gewichtsverlies. Dat is een conclusie die mogelijk getrokken kan worden uit gegevens van de Britse wielrenner die het tijdschrift Esquire vrijdag heeft gepubliceerd.

Froome woog afgelopen zomer 67 kilogram tijdens de Tour de France. In 2008 debuteerde hij in de Ronde van Frankrijk met een gewicht van 75,6 kilogram. Hij eindigde destijds als 84e. Ondanks het gewichtsverlies trapt de kopman van Sky nog wel steeds ongeveer hetzelfde vermogen. Zo slaagde hij er in het verschil in de bergen te maken.

Het maximale vermogen van Froome bedroeg dit jaar 7,51 watt per kilogram. "De inhoud was altijd al aanwezig bij hem. Zijn gewichtsverlies is de grootste reden van zijn betere prestaties". concludeert fysioloog Jeroen Swart in Esquire

Froome kreeg afgelopen zomer tijdens de Ronde van Frankrijk veel vragen over doping. 'Supporters' floten hem uit en een idioot gooide zelfs urine naar de Brit. Froome gaf zijn gegevens aan het tijdschrift om aan te tonen dat hij geen verboden middelen heeft gebruikt, hoewel dat uiteraard nooit met zekerheid valt te concluderen uit dergelijke gegevens.

Froome profiteerde van gewichtsverlies
Froome profiteerde van gewichtsverlies (Foto: ANP)