Aston Martin dicht bij terugkeer in Formule 1

Eind oktober kwam het nieuws naar buiten dat het Formule 1-team van Force India een deal gaat sluiten met Aston Martin. Inmiddels zouden de onderhandelingen zich in een vergevorderd stadium bevinden. "We zijn dichtbij," meldt Force India’s Otmar Szafnauer. "Hopelijk kunnen we over tien dagen iets bekend maken." De nieuwe wagens zullen blauw en goud gekleurd zijn, vanwege de link met sponsor Johnnie Walker.

Mocht de deal doorgaan dan maakt het Britse sportautomerk, dat onder meer bekend is van James Bond, zijn rentree in de hoogste klasse van de autosport. Het team deed zonder veel succes mee in de jaren ’59 en ’60, met als bekendste rijder Maurice Trintignant. Daarna trokken de Britten zich terug en ondanks diverse pogingen terug te keren kwam het er niet meer van.

Volgens Szafnauer zal Force India overigens ook overleven wanneer de overeenkomst onverhoopt toch nog afketst. "Ook dan redden we het, maar met Aston Martin erbij krijgen we een nieuw uiterlijk. Daarmee kunnen we nieuwe sponsoren aantrekken en dat levert ons weer extra inkomsten op. Als dat lukt kunnen we een volgende stap maken en de vorm handhaven die we in de tweede helft van dit seizoen hebben laten zien."

Force India werd dit seizoen vijfde in het constructeurskampioenschap, de hoogste plek van het team in diens achtjarige bestaan. Dit kwam mede door een sterke tweede seizoenshelft waarin een doorontwikkeling van de VJM08 het team aan onder meer twee podiumplekken hielp. Ook komend seizoen zullen de wagens bestuurd worden door Nico Hülkenberg en Sergio Pérez.

De Aston Martin DBR4 die in 1959 en 1960 aan diverse Formule 1-races deelnam (WikiCommons/David Merrett)
De Aston Martin DBR4 die in 1959 en 1960 aan diverse Formule 1-races deelnam (WikiCommons/David Merrett)