'Behoud van banen heilig voor VW-familie'

Wolfgang Porsche, het hoofd van de controlerende familie achter automaker Volkswagen, heeft woensdag op het hoofdkantoor van Volkswagen gepleit voor het behoud van banen bij de onderneming. Ten overstaan van honderden werknemers onderstreepte hij zijn betrokkenheid en zei hij dat het onderzoek naar de misstanden uit het verleden nu de hoogste prioriteit heeft.

Het is voor het eerst dat een lid van de familie dat een meerderheidsbelang (52 procent) in de automaker bezit, zich uitlaat over het schandaal waaronder de automaker gebukt gaat. "Ik heb de rotsvaste overtuiging dat Volkswagen de situatie zal doorstaan", sprak Wolfgang Porsche, de kleinzoon van de geestelijk vader van de Volkswagen Kever. Porsche sprak ook zijn steun uit aan de huidige topman van het concern Matthias Müller.

Vakbondsleiders hadden de familie eerder gevraagd zich in te zetten voor de werknemers. Door de tegenvallende verkopen krijgen werknemers tijdens de feestdagen twee weken gedwongen vrijaf. Door de fabriek in Wolfsburg plat te leggen, wil het concern voorkomen dat de voorraden zullen uitpuilen. In de Verenigde Staten verkocht de automaker afgelopen maand een kwart minder auto's. In Duitsland zag het bedrijf in november het marktaandeel dalen van 23,6 naar 21,3 procent.

De fabriek van Volkswagen in Wolfsburg behoort tot de grootste autoproductielocaties ter wereld. Vorig jaar rolden er circa 840.000 auto's van de productiebanden.

'Behoud van banen heilig voor VW-familie'
'Behoud van banen heilig voor VW-familie' (Foto: ANP)