'Stelsel rechtsbijstand moet flexibeler'

Het huidige stelsel van gefinancierde rechtsbijstand beweegt niet genoeg mee met de alledaagse realiteit, en dat moet anders. Dat is de belangrijkste aanbeveling uit een rapport over het stelsel dat de commissie-Barkhuysen van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) woensdag heeft gepresenteerd.

De komst van de vele vluchtelingen de laatste tijd naar ons land is zo'n ontwikkeling die de gefinancierde rechtsbijstand flink onder druk zet. "Ineens zijn er heel veel meer mensen, vluchtelingen, die gebruik willen maken van rechtsbijstand. Dat wil zeggen dat het hele stelsel meer geld kost en onder druk komt te staan", legt een woordvoerster uit.

De NOvA pleit ervoor om verzoeken voor gefinancierde rechtsbijstand te beoordelen op basis van objectieve criteria, in plaats van op basis van het beschikbare budget. Ze willen dan ook een ongelimiteerd budget en wijzen erop dat de kosten voor dit soort rechtsbijstand de afgelopen tijd gedaald zijn.

Vergrijzing
Ook willen ze dat advocaten die dit soort werk doen, genoeg betaald krijgen. "De uren die ze mogen maken en de vergoeding die ze hiervoor krijgen zijn vaak al snel op, terwijl de zaak nog verder loopt. Die zetten ze dan vaak op eigen kosten verder", legt een woordvoerster uit. Daarnaast dateert het vergoedingensysteem uit 1997.

Volgens het rapport is er in grote mate sprake van vergrijzing onder de advocaten die zich bezighouden met gefinancierde rechtszaken en is de instroom van jonge advocaten te klein. Ook dat zou liggen aan de te lage vergoeding. "Hierdoor bestaat het risico dat er op termijn onvoldoende kwalitatief goede advocaten beschikbaar zijn."

De commissie beveelt ook aan om de controle op de kwaliteit van het werk van de advocaten te verbeteren.

Bezuinigen
De vorige staatssecretaris van Justitie, Fred Teeven, wilde 85 miljoen euro bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand. Dat kreeg hij er in de Eerste Kamer niet door. De senatoren maakten zich ernstige zorgen over de toegang tot het recht voor de allerarmsten.

Een deel van de besparing werd opgeschort, en een commissie werd ingesteld. Deze commissie Wolfsen concludeerde maandag dat de gesubsidieerde rechtsbijstand 10 tot 20 procent goedkoper kan worden door meer maatwerk te leveren. Ook kan de eigen bijdrage volgens de commissie omlaag.

'Stelsel rechtsbijstand moet flexibeler'
'Stelsel rechtsbijstand moet flexibeler' (Foto: ANP)