Onderzoek naar verwijtbaarheid ROC-drama

Onderwijsminister Jet Bussemaker wil dat wordt uitgezocht of de bijna-ondergang van het ROC Leiden aan de toenmalige bestuurders daarvan persoonlijk te verwijten valt. Dat zei ze dinsdag bij de presentatie van een rapport over de gang van zaken.

In dat rapport, opgesteld door de commissie-Meurs, staat dat er voldoende aanleiding is voor zo'n onderzoek naar de aansprakelijkheid en dat onderschrijft de bewindsvrouw. Ze wil bovendien de financiële controle op onderwijsinstellingen verstevigen.

Het ROC Leiden, met 9000 leerlingen, stond aan het begin van de zomer aan de rand van de financiële afgrond als gevolg van veel te wilde nieuwbouw. "Het hele project wordt gekenmerkt door te grote ambities, onvoldoende inzicht in de gevolgen van genomen besluiten en een gebrek aan regie", aldus de commissie.

Onverantwoorde risico's
De instelling werd op het nippertje door de politiek gered met vele miljoenen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde leerlingen en leerkrachten niet laten opdraaien voor de gevolgen van wat het bestuur had uitgespookt.

Volgens de commissie "zijn onverantwoorde risico's genomen. De commissie vindt dan ook dat het College van Bestuur in de periode 2001 tot 2011 onverantwoord en verwijtbaar heeft gehandeld." Het ging het bestuur meer om imago en concurrentie dan om goed onderwijs, concludeert de commissie. Belangrijkste les: "Blijf bij je leest en bouw geen parkeergarages, callcenters of supermarkten."

Maatregelen
Bussemaker vraagt de nu zittende toezichthouders om onderzoek naar de aansprakelijkheid. Ze noemde het dinsdag "onacceptabel" dat voormalige bestuurders "onnodige en niet te rechtvaardigen risico's" namen en verplichtingen aangingen waarvan eigenlijk wel duidelijk was dat ze niet konden worden nagekomen. Ze namen beslissingen met "verregaande of onoverzienbare financiële consequenties zonder deugdelijke voorbereiding".

Er wordt al gewerkt aan maatregelen om eerder te kunnen ingrijpen bij wanbeheer en het nemen van bepaalde risico's, ook naar aanleiding van de eerdere toestanden met financiën en kwaliteit bij de Amarantis Onderwijsgroep.

Onderzoek naar verwijtbaarheid ROC-drama
Onderzoek naar verwijtbaarheid ROC-drama (Foto: ANP)