'Kozakken Boys had boete van ¤8,25 moeten krijgen, geen uitsluiting'

Voorzitter Ad van Wijk van Kozakken Boys kan in Werkendam niet over straat of hij wordt aangesproken over 'dé' rechtszaak. "Overal waar ik kom, is het: hoe zit het het nou en hoe staat het ervoor? Tja, ik weet ook niet hoe het afloopt. Maar we hebben een goede advocaat", aldus de preses over het kort geding dat woensdag dient voor de rechtbank in Utrecht. De topklasser uit het amateurvoetbal wil dat de rechter de uitsluiting voor het KNVB-bekertoernooi ongedaan maakt.

Kozakken Boys ging in de fout in de derde ronde tegen de amateurs van het Haagse HBS. De zaterdagkampioen liet in de bekerwedstrijd van 28 oktober Madjer Lukoki invallen, terwijl deze niet op het wedstrijdformulier stond. De winst van 2-1 en daarmee een plek in de achtste finales mocht niet baten; de tuchtcommissie van de KNVB oordeelde dat een niet-speelgerechtigde voetballer was opgesteld en zette Kozakken Boys uit het bekertoernooi.

"We zijn het niet eens met de motivering van de tuchtcommissie. De strafmaat is veel te zwaar en staat niet in verhouding tot het vergrijp. We zijn van mening dat Lukoki wel een speelgerechtigde speler is. Hij voldoet aan alle eisen en voorwaarden. Onze advocaat Keje Molenaar zal dat woensdag haarfijn uitleggen op de zitting", zegt Van Wijk.

Het klopt volgens de voorzitter van Kozakken Boys dat de wedstrijdsecretaris heeft verzuimd de naam van Lukoki op het wedstrijdformulier te zetten. "Die fout ontkennen we niet, maar het is een administratief missertje. Als wij de regels van de KNVB hierop nakijken, staat er geloof ik een boete op van 8,25 euro. Die uitsluiting is veel te zwaar bestraft."

Kozakken Boys hoopt dus dat de rechter de club in het gelijk stelt. Dat zou betekenen dat niet HBS, maar de club uit Werkendam op 16 december aantreedt tegen AZ in de achtste finales. "We hebben al tegen Ajax gespeeld, Feyenoord, Heerenveen en FC Utrecht. AZ is weer een mooie affiche er bij. We vinden dat wij op sportieve gronden die plek in de achtste finales hebben verdiend."

'Kozakken Boys is veel te zwaar gestraft'
'Kozakken Boys is veel te zwaar gestraft' (Foto: ANP)