Schaker Giri ziet kandidatentoernooi als mijlpaal

Schaker Anish Giri is in maart volgend jaar een van de acht schakers die het zogeheten kandidatentoernooi spelen. De winnaar van dat toptoernooi in Moskou mag in november een tweekamp om de wereldtitel schaken tegen de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen.

Het is meer dan twintig jaar geleden dat een Nederlandse schaker zich mengt in de strijd om de allerhoogste eer. Jan Timman was in 1993 de laatste die een tweekamp schaakte; hij verloor destijds van de Russische grootmeester Anatoli Karpov.

De 21-jarige Giri is een van de twee schakers die het kandidatentoernooi heeft bereikt op basis van zijn rating. De wereldranglijst van december, waarop hij de achtste plaats bezet, gaf hem definitieve zekerheid. "Ik beschouw dit als een mijlpaal in mijn carrière. Alleen de sterkste spelers van de wereld doen mee en het is de enige manier om wereldkampioen te kunnen worden", zei Giri dinsdag.

"Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Een paar jaar geleden stond ik net in de top veertig van de wereld en behoorde ik nog niet tot de besten. Vorig jaar heb ik goed gepresteerd en ook dit jaar was het heel stabiel en heb ik goed gewerkt aan mijn rating. Het kon niet echt misgaan. Ik had een grote voorsprong opgebouwd op mijn laatste concurrent, de Rus Vladimir Kramnik."

De tegenstanders in maart zijn niet de minsten. De Indiër Viswanathan Anand was in 2014 de uitdager van Carlsen, maar mag als verliezer opnieuw een poging wagen. De Russen Sergey Karyakin en Peter Svidler zijn de nummers één en twee van de wereldbeker, de Amerikanen Hikaru Nakamura en Fabiano Caruana de beste twee uit de Grand Prix, de Bulgaar Veselin Topalov verwierf zijn ticket evenals Giri op basis van zijn rating, terwijl de Armeniër Levon Aronian de enige wildcard kreeg.

"Ik schat de kans op winnen één op acht, zo simpel is het. Ik ben geen outsider, maar ook niet de topfavoriet", aldus Giri. "De laatste tijd is niet echt duidelijk wie in topvorm is. Iedereen heeft zijn ups en downs. In februari begint de voorbereiding echt. Die zal niet heel anders zijn, wel iets dieper en serieuzer, want ik ben zeer gemotiveerd om goed te presteren in Moskou."

Giri ziet kandidatentoernooi als mijlpaal
Giri ziet kandidatentoernooi als mijlpaal (Foto: ANP)