'Holleeder zag mij als zijn bezit'

Mijn broer ziet mij als zijn bezit. Ik mag nergens heen, ik mag met niemand omgaan, hij bepaalt gewoon mijn hele leven. Dat heeft Sonja Holleeder, een zus van Willem Holleeder, dinsdag gezegd in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage.

"Het is voor een ander niet te begrijpen. Als je Wim kent, zul je het niet geloven. Hij is een charmeur, hij pakt je in, hij vreet je op en hij gooit je weg", schetst de vrouw een inktzwart beeld van haar gedetineerde broer.

Sonja Holleeder is de weduwe van Cor van Hout. Willem Holleeder wordt verdacht van de liquidatie van Van Hout, zijn oude vriend en mede-Heinekenontvoerder. Holleeder staat terecht in een proces dat losstaat van het grote liquidatieproces, met andere verdachten als Dino Soerel, Fred Ros en Jesse R. De liquidaties van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006) waarvan Holleeder wordt verdacht, zijn ook onderdeel van het liquidatieproces.

Doodsbang
Net als de andere zus, Astrid Holleeder, maandag liet Sonja weten dat het een 'heel moeilijke beslissing' is geweest om te gaan verklaren tegen haar broer, voor wie ze doodsbang is. "Je weet wat ik doe" dreigde hij volgens haar geregeld.

"Het is gekomen vanwege de moord op Cor. Ik vind tegenover mijn kinderen dat ik dat verplicht ben. Mijn kinderen hebben geen vader meer, ik heb geen man meer". Volgens Sonja heeft Holleeder haar man gedood omdat hij uit was op geld.

"Eerst kwam hij 's middags huilend op de bank, 's avonds kwam hij voor de erfenis." Maar die was er volgens Sonja helemaal niet. "Het enige wat ik nog had was nog mijn huis". Naar eigen zeggen moest ze haar huis afgeven, om de schutters te kunnen betalen. "Ik moest gewoon de schutters voor de moord op mijn eigen man betalen", zei Sonja huilend.

'Holleeder zag mij als zijn bezit'
'Holleeder zag mij als zijn bezit' (Foto: ANP)