'Veel mis bij productie rietsuiker'

Het maken van rietsuiker in levensmiddelen gaat vaak gepaard met slechte arbeidsomstandigheden en landroof, zegt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). Grote inkopers van het product zoals supermarktketens hebben hier volgens de organisatie nog te weinig oog voor.

"Uit nieuw veldonderzoek in Malawi komt naar voren dat land van lokale gemeenschappen is afgepakt voor de uitbreiding van suikerrietplantages. Arbeidsomstandigheden voor werknemers die worden ingehuurd via onderaannemers op diezelfde suikerplantages zijn vaak onder de maat", zegt SOMO-onderzoeker Sanne van der Wal.

Volgens hem vragen afnemers zelden naar de herkomst van de suiker. "Hoewel alle grotere Nederlandse supermarkten beleid hebben dat onduurzame praktijken in de toeleveringsketen moet tegengaan, heeft alleen Plus specifiek beleid voor de inkoop van suikerriet."

De grootste suikerinkopers van de wereld geven ook niet heel duidelijk aan waar ze hun suiker vandaan halen. SOMO stelt dat slechts één grote suikerinkoper, Coca-Cola, van plan is om volgend jaar de namen van alle directe leveranciers te publiceren.

'Veel mis bij productie rietsuiker'
'Veel mis bij productie rietsuiker' (Foto: ANP)