'OM moet doorgaan met vervolging Bouterse'

De Surinaamse president Desi Bouterse moet alsnog worden vervolgd voor zijn rol bij de decembermoorden in 1982. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald na een klacht die nabestaanden hadden ingediend tegen het Surinaamse Openbaar Ministerie. Dat meldt de NOS op basis van berichtgeving van de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Het Decembermoorden-strafproces werd in 2012 opgeschort. Dit gebeurde nadat de omstreden Amnestiewet met een ruime meerderheid werd aangenomen in de Nationale Assemblee, het parlement van Suriname. Daarmee werd amnestie verleend voor allerlei strafbare feiten, waaronder de decembermoorden. Veel landen, zoals Nederland, hadden daar felle kritiek op.

Nabestaanden van slachtoffers dienden in augustus van dit jaar een klacht in. De klagers eisten dat het Hof van Justitie een bevel tot verdere vervolging zou afgeven. Dat is volgens de Ware Tijd nu gebeurd. Op haar website spreekt de krant van een 'zeer betrouwbare bron'. Officieel is het besluit nog niet bekendgemaakt. Als het bericht klopt, betekent dat volgens de NOS dat de rechtszaak moet worden hervat. Er moeten dan strafeisen op tafel komen voor Bouterse en andere verdachten.

De huidige president was ten tijde van de decembermoorden legerleider en de hoogste man van Suriname dat toen door militairen werd geleid. Bouterse heeft altijd ontkend dat hij politieke tegenstanders heeft vermoord. Dit weekend herhaalde hij die woorden.

'OM moet doorgaan met vervolging Bouterse'
'OM moet doorgaan met vervolging Bouterse' (Foto: ANP)