Dumoulin opnieuw wielrenner van het jaar

Tom Dumoulin is voor het tweede jaar op rij gekozen tot Wielrenner van het Jaar. Op het Wielergala in Den Bosch kreeg de 25-jarige Limburger maandagavond de bijbehorende Gerrit Schulte Trofee uitgereikt.

Werd er vorig jaar nog verbaasd gereageerd op de keuze voor Dumoulin, maandag was zijn verkiezing geen verrassing. De coureur van Giant-Alpecin stak afgelopen seizoen met kop een schouders uit boven de overige genomineerden: Robert Gesink, Lars van der Haar, Jeffrey Hoogland, Steven Kruijswijk, Mathieu van der Poel, Wout Poels en Niki Terpstra.

Na een dramatische afloop van zijn Tour de France door zijn betrokkenheid bij de grote valpartij in de derde etappe, revancheerde Dumoulin zich door twee etappes te winnen in de Ronde van Spanje en tot op het eind mee te strijden voor de eindzege. Bovendien won hij twee etappes in de Ronde van Zwitserland en eindigde daar als derde in het eindklassement.

Vrouwen

De prijs voor renster ging voor het eerst in negen jaar niet naar Marianne Vos. De Brabantse was niet genomineerd omdat ze afgelopen seizoen nauwelijks in actie kwam door blessures en omdat ze overtraind was. Het publiek en een jury van oud-renners kozen voor Anna van der Breggen, die in 2015 de Ronde van Italië voor vrouwen won en met drie zilveren medailles terugkeerde van het WK.

Voor het eerst in de lange geschiedenis van het wielergala ging de aanmoedigingsprijs naar een vrouw. Baanrenster Elis Ligtlee (21) ontving de Gerrie Knetemann Trofee voor haar successen op het WK (zilver) en EK (brons, zilver en twee keer goud). Ligtlee en Van der Breggen waren niet bij de uitreiking vanwege sportieve verplichtingen.

Dumoulin opnieuw wielrenner van het jaar
Dumoulin opnieuw wielrenner van het jaar (Foto: ANP)