Kuiper kan rekenen op stayer Bergsma

Bondscoach Geert Kuiper van de Nederlandse schaatsbond kan voor de ploegachtervolging voortaan een beroep doen op stayer Jorrit Bergsma. Na een aantal gesprekken, ook met de andere rijders, is alle kou uit de lucht. Kuiper sprak maandag in een persbericht van de KNSB van een mooi signaal. Hij hoopt dat de rust rondom het team hiermee terugkeert.

Over Bergsma, olympisch- en wereldkampioen op de 10.000 meter, was in combinatie met de ploegachtervolging sinds Sochi 2014 nogal wat te doen. De 29-jarige Fries trok zich tijdens de Winterspelen terug voor de (gouden) finale, omdat hij geen serieuze kans zou hebben gehad. Daarna kwam hij op de ploegachtervolging niet of nauwelijks meer in actie.

Komend weekeinde staat Bergsma tijdens de derde World Cup in Inzell vooralsnog als reserve op de lijst voor de ploegachtervolging. "Ik wil Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga de kans geven om zich te revancheren voor de eerste wereldbeker. Wat in Calgary gebeurde was domme pech", doelde Kuiper op de snelle valpartij bij Stroetinga.

Nederland won op de Spelen van Sochi olympisch goud met Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij op het ijs. Een jaar later prolongeerde Oranje de wereldtitel in deze discipline dankzij Kramer, Verweij en De Vries. In Inzell zijn Kramer (trainingskamp in Collalbo) en Verweij (dit seizoen nog niet beschikbaar) afwezig.

Bij de vierde World Cup, in Heerenveen (11-13 december), verschijnen op de ploegachtervolging in elk geval Kramer en Bergsma samen aan de start. De derde rijder kiest Kuiper na de wedstrijd in Inzell.

Kuiper kan rekenen op stayer Bergsma
Kuiper kan rekenen op stayer Bergsma (Foto: ANP)