De Vries kwam met opnameapparaat 'als koffer'

Astrid Holleeder nam misdaadverslaggever Peter R. de Vries in vertrouwen over haar plan om te getuigen over haar broer. De zus van de crimineel wilde door te verklaren ervoor zorgen dat Holleeder in de gevangenis bleef, zodat hij niet meer verder kon moorden. De journalist gaf haar raad: weet waar jullie aan beginnen en verzamel bewijs, zei hij onder meer.

De zus van 'De Neus' liet maandag weten dat het spannend was om iemand in vertrouwen te nemen. "Als íemand zijn mond voorbijpraat, al is het maar per ongeluk", schetste Astrid Holleeder haar angst maandag tijdens haar getuigenis in het hoger beroep van het grote liquidatieproces.

Van De Vries kreeg ze ook een opnameapparaat. "Zo groot als een koffer zowat. Dat werd hem niet. Het was wel lief bedoeld hoor", aldus Astrid Holleeder.

Afluisterapparatuur
Uiteindelijk kocht ze op eigen houtje afluisterapparatuur. Daar experimenteerde ze mee. Het probleem schuilde erin dat Holleeder altijd fluisterde. Astrid Holleeder stelde ook het Openbaar Ministerie op de hoogte, maar dat was bevreesd voor het idee, aldus de vrouw, die het toen maar zelf deed.

In een later stadium waarschuwde ze De Vries ook voor Holleeder, die zich bedreigend over de misdaadjournalist had uitgelaten. Astrid Holleeder speelde naar eigen zeggen vaker een waarschuwende of bemiddelende rol, voor mensen die in Holleeders vizier dreigden te komen.

Zo probeerde ze Danny K. en Dick V. te waarschuwen, nadat Holleeder zou hebben gezegd dat hij ze 'zou doen' (liquideren) als hij weer genoeg geld had verdiend. Bij Bram Moszkowicz bemiddelde ze toen Holleeder 'erg boos' op hem was. Ze wilde zo voorkomen dat Holleeder met de advocaat 'aan de haal ging'.

De Vries kwam met opnameapparaat 'als koffer'
De Vries kwam met opnameapparaat 'als koffer' (Foto: ANP)