Hockeyers sluiten groepsfase af met zege

De Nederlandse hockeyers hebben de voorronde van de World League Final in Raipur afgesloten met een overwinning. Oranje versloeg India maandag met 3-1, na een tamme eerste helft zonder doelpunten en gaat als nummer één van poule B naar de kwartfinales. Dat betekent een duel met de minste tegenstander uit poule A, vermoedelijk Canada.

In de eerste twee kwarten gebeurde amper iets. Wel kreeg India een enorme kans. Ramandeep Singh mocht vrij in de cirkel uithalen, maar raakte de bal slecht. Keeper Jaap Stockmann kon redden. Bondscoach Max Caldas noteerde maar een paar doelpogingen, van Valentin Varga (backhand) en Constantijn Jonker.

Het vertoonde spel zal zowel Caldas als Roelant Oltmans, die bij de Indiase selectie Paul van Ass is opgevolgd, hebben geïnspireerd tot een hartig woordje in de rust. Na de hervatting kwam er meteen beleving. Het resulteerde snel in de 1-0 van Mink van der Weerden, uit de eerste strafcorner die Nederland kreeg. Zijn befaamde sleeppush ging hard en secuur in de linkerhoek tegen de plank.

Mirco Pruijser verdubbelde de marge even later. Hij rondde een gecontroleerde voorzet van Van der Weerden beheerst af. De Indiase defensie was op dat moment uitgehold doordat Rupinder Pal een tijdstraf van twee minuten uitzat. De gastheren kwamen met nog een klein kwartier op de klok terug door Chinglengsana Kangujam. Hij sloeg in de rebound van een strafcorner, die tegen de stick van uitloper Niek van der Schoot belandde, raak.

De hoop op een goed resultaat vervloog snel door toedoen van Roel Bovendeert. Hij ramde een assist van de ijverige Billy Bakker, uitgeroepen tot man-of-the-match, in het dak van het doel. India drong de slotfase nog wel aan maar zonder succes. Aanvoerder Robert van Horst, die zijn 250e interland speelde, regisseerde de Nederlandse verdediging uitstekend.

Nederland speelde eerder gelijk tegen Duitsland (0-0) en versloeg Argentinië (3-2).

Hockeyers sluiten groepsfase af met zege
Hockeyers sluiten groepsfase af met zege (Foto: ANP)