FOK!sport Wintersport Weekend - Week 48

Het alpineskiën begon al in oktober, het schaatsen was relatief vroeg onderweg, maar eind november zijn dan ook alle andere wintersporten begonnen aan de seizoenen op het hoogste niveau. Zoals altijd zijn de meeste wedstrijden in het weekend en daarom geven we je op FOK!sport elke zondagavond een overzicht van de belangrijkste uitslagen en gebeurtennissen in de diverse wintersporten wereldwijd.

Langlaufen
Het World Cup-seizoen ging op vrijdag van start in het Finse Ruka, waar de Ruka Triple gehouden werd. De eerste etappe was een sprint in klassieke stijl, bij de dames gewonnen door Maiken Caspersen Falla uit Noorwegen, voor de Zweedse Stina Nilsson en de tweede Noorse: Ragnhild Haga. Bij de mannen was het Noorse succes nog groter: Sondre Turvoll Fossli pakte zijn eerste zege in de World Cup door de finale te winnen voor landgenoten Eirik Brandsdal en Petter Northug. 

Op zaterdag stond een individuele wedstrijd in de vrije stijl op het programma. De 5 kilometer bij de vrouwen werd gewonnen door de oppermachtige Therese Johaug, die het Zweedse duo Charlotte Kalla en Ida Ingemarsdotter op forse achterstand zette. Bij de mannen nam de Noor Martin Johnsrud Sundby de macht over door over 10 kilometer de verrassend sterke Canadees Alex Harvey en de Zwitsers olympisch kampioen Dario Cologna te verslaan.

Het slot van de Ruka Triple werd gevormd door een achtervolging over 10 (vrouwen) en 15 (mannen) kilometer: de eerste over de finish wint de 'etappekoers'. Bij de vrouwen was dat Johaug, ver voor Nilsson en Johaug's landgenote Ingvild Flugstad Østberg. Heidi Weng kende een zeer opmerkelijk moment. Sundby verdedigde zijn leiding en won met overmacht bij de mannen, voor Northug en nog een Noor: Finn Haagen Krogh.

Weng met, nu al, de blunder van het seizoen (Bron: YouTube)

Schansspringen
De Nordic Opening in Ruka ging voor het langlaufen prima, maar door de wind was schansspringen nauwelijks mogelijk. Er werd wel gesprongen, maar de wedstrijd werd uiteindelijk noodgedwongen gestaakt. Zondag begon men er niet eens meer aan.

Noordse combinatie
Doordat het schansspringen niet door kon gaan werden ook hier alle wedstrijden geannuleerd.

Het waaide in Finland helaas veel te hard om veilig van de schans te kunnen (Bron: YouTube)

Bobsleeën
De eerste World Cup bij de vrouwen werd gewonnen door Kaillie Humphries. De Canadese bleef met remster Melissa Lotholz de Belgische Elfje Willemsen en Sophie Vercruyssen ruim voor. Jamie Greubel-Poser werd met Lauren Gibbs derde namens de VS. In de tweemansbob bij de mannen was de Duitser Francesco Friedrich met Thorsten Margis niet te kloppen. Oskars Melbardis en Daumants Dreiskens pakten namens Letland plek twee, maar vooral de derde plek trok aandacht: Won Yun-jong uit Zuid-Korea zorgde met remmer Seo Young-woo voor de eerste Aziatische bobsleemedaille ooit. Op zondag was Friedrich wederom de beste, dit keer in de viermansbob. Het werd een geheel Duits succes, want Nico Walther pakte de tweede plek, voor Maximilian Arndt.

De Nederlander Ivo de Bruin werd donderdag tweede tijdens de North American Cup in het Canadese Whistler, samen met remmer Dennis Veenker. Vrijdag werd De Bruin weer tweede, dit keer met Igor Brink in zijn slee. Bij de Europa Cup in Winterberg maakte Tom den Ouden zijn internationale bobsleedebuut. Hij werd vrijdag 30e van de 37 en zaterdag 30e van de 33, met respectievelijk Wicher Nijkamp en Geoffrey van Dipten in zijn slee. 

Friedrich wint, Won pakt de eerste Aziatische bobsleemedaille ooit (Bron: YouTube)

Skeleton
Martins Dukurs uit Letland won de World Cup in de afgelopen zes jaar en begon in Altenberg goed om nummer zeven binnen te halen. Dukurs won 0,03 seconden voor superstarter Alexander Tretiakov uit Rusland, de olympisch kampioen. Diens landgenoot Nikita Tregybov werd derde. Bij de vrouwen pakte de Britse Laura Deas de zege en de eerste World Cup-overwinning ooit voor een wintersporter uit Wales. Tina Hermann werd op slechts 0,04 seconden tweede, voor haar landgenote Jacqueline Lölling. Joska le Conté kende een slecht begin van het seizoen en werd van de 21 deelneemsters slechts 19e.

De Nederlandse Kimberley Bos deed donderdag in het Canadese Whistler mee aan de North American Cup, waar ze achtste werd van twaalf deelneemsters. Vrijdag ging Bos ook naar beneden, maar doordat ze het als een training deed staat ze niet in de uitslag. 

Martins Dukurs raast naar een nieuwe zege (Bron: YouTube)

Rodelen
In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls begon de World Cup rodelen met gelijk al een opmerkelijke uitslag. Bij de mannen was de Duitse Dominator Felix Loch weer eens de snelste na de eerste run, maar zijn slee bleek 400 gram te zwaar en hij werd gediskwalificeerd. Dominik Fischnaller profiteerde en de Italiaan pakte de zege, een minieme 0,006 seconden voor de Oostenrijker Armin Frauscher die veruit zijn beste resultaat ooit pakte. Wolfgang Kindl, ook uit Oostenrijk, werd op 0,032 seconden derde.

Bij de vrouwen werd de Duitse Natalie Geisenberger verrassend verslagen door landgenote Dajana Eitberger, die zo haar eerste World Cup-zege pakte. Alex Gough uit Canada rodelde naar de derde plek. Bij de dubbels gingen de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken er met de zege vandoor. Peter Penz en Georg Fischler werden op hun thuisbaan tweede, voor de olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt uit Duitsland. De op papier sterkste Duitse man, vrouw en dubbel deden in de landenwedstrijd allemaal niet mee, maar toch won het team. Letland werd verrassend tweede, voor Italië. De Russen leken hard op weg naar plek twee, maar de dubbel van Vladislav Yuzhakov en Vladimir Prokhorov crashte aan het eind van de baan.

Armin Frauscher pakt voor eigen publiek zijn eerste World Cup-podium ooit (Foto: Getty)

Alpineskiën
De snelle mannen hebben de week doorgebracht in het Canadese Lake Louise, waar zaterdag de eerste afdaling van het seizoen gehouden werd. De Noor Aksel Lund Svindal liet zien volledig terug te zijn en pakte de winst, slechts 0,01 seconde voor Peter Fill uit Italië. Travis Ganong werd namens de VS derde. Zondag gingen de mannen naar beneden voor de super-G en Svindal was dit keer oppermachtig. Matthias Mayer uit Oostenrijk werd tweede, terwijl Fill met plek drie opnieuw knap het podium haalde. 

Bij de vrouwen moest het het weekend worden van Mikaela Shiffrin, die in Aspen op 'eigen sneeuw' zou skiën. Vrijdag kon de zege haar op de reuzenslalom niet meer ontgaan, tot ze tien meter voor de finish onderuit ging en Lara Gut haar eerste zege van het seizoen pakte. Eva-Maria Brem uit Oostenrijk werd tweede achter de Zwitserse, maar voor de Italiaanse Federica Brignone. Zaterdag nam Shiffrin wraak door de slalom te winnen met de grootste marge in de geschiedenis, voor Veronika Velez-Zuzulova (Slowakije) en Frida Hansdotter (Zweden). Zondag was Shiffrin, niet geheel verrassend, weer drie klassen apart. Dit keer werd Hansdotter tweede op 2,65 seconden, voor Sarka Strachova uit Tsjechië.

Mikaela Shiffrin schreef geschiedenis en is wederom dé te kloppen vrouw op de slalom (PRO SHOTS/GEPA)
Mikaela Shiffrin schreef geschiedenis en is wederom dé te kloppen vrouw op de slalom (PRO SHOTS/GEPA)

Biatlon
De World Cup biatlon ging zondag in het Zweedse Östersund van start met de single mixed relay, waarbij één man en één vrouw een team vormen. Dat deden Lars Helge Birkeland en Kaia Wøien Nicolaisen namens Noorwegen het beste. Althans, Marie Dorin Habert en Simon Fourcade waren namens Frankrijk sneller. Fourcade schoot echter niet al zijn patronen af en skiedde niet het goede aantal strafrondes, waardoor ze een zware tijdstraf kregen en 21e werden.

Rosanna Crawford en Nathan Smith werden voor Canada knap tweede, vlak voor het Duitse duo Maren Hammerschmidt en Daniel Böhm. De 'gewone' gemengde estafette, met twee mannen en twee vrouwen, werd ook een prooi voor Noorwegen. Fanny Horn-Birkeland, Tiril Eckhoff en de gebroeders Tarjei en Johannes Thingnes Bø troefden de Duitsers en de Tsjechen af. 

Even verderop in Idre begon de IBU Cup, het niveau onder de World Cup. De voormalig Nederlandse Chardine Sloof debuteerde hier voor het land waar ze nu niet alleen woont, maar ook voor uitkomt: Zweden. Dat deed ze uitermate goed, want ze eindigde op de 25e plek als beste Zweedse in de sprint. Ook de Braziliaanse dames Bruna Moura en Gabi Neres, met wie FOK!sport binnen afzienbare tijd een interview heeft, waren in Idre van de partij. Zij hadden veel problemen met de voor hen onbekende sneeuwomstandigheden, maar waren toch tevreden over hun debuut in de IBU Cup.