Uitslag PSV - AZ Alkmaar

Een uitstekende eerste helft bleek voor PSV zondag voldoende om van AZ te winnen. Op eigen veld was de landskampioen oppermachtig: 3-0. De uitslag had veel groter kunnen uitvallen als de thuisclub effectiever was omgegaan met het grote aantal kansen. De landskampioen scoorde wel voor de 41e competitiewedstrijd op rij en kan volgende week bij Vitesse een eredivisierecord verbeteren.

Door strenge toegangscontroles bij het Philips Stadion, als gevolg van de aanslagen in Parijs, miste een deel van het publiek de openingstreffer. PSV kwam al in de derde minuut fortuinlijk op voorsprong door een eigen doelpunt van AZ-verdediger Derrick Luckassen. Terwijl dit seizoen al in acht van de dertien competitiewedstrijden een voorsprong werd weggegeven, kwamen de Eindhovenaren zondag niet in gevaar en werd het publiek in de eerste helft getrakteerd op een show.

Vanwege de afwezigheid van echte vleugelaanvallers als Maxime Lestienne en Luciano Narsingh was er bij de thuisploeg een offensieve hoofdrol weggelegd voor de backs. Rechtsback Santiago Arias bediende Jürgen Locadia en Gastón Pereiro een paar keer uitstekend, maar zonder resultaat. Linksback Joshua Brenet was wel succesvol. De PSV-verdediger bereikte de achterlijn en stelde spits Luuk de Jong na een kwartier in staat om de 2-0 binnen te koppen.

Aanvalsduo

Het nieuwe AZ-aanvalsduo Vincent Janssen en Mounir El Hamdaoui kwam in het spel nauwelijks voor. El Hamdaoui kreeg wel een kans, maar stuitte op keeper Jeroen Zoet. In de slotfase van de eerste helft mocht De Jong zijn dertiende van het seizoen maken, nadat Pereiro zich door de AZ-verdediging had gewurmd en de bal in de voeten van de PSV-captain schoof.

AZ incasseerde na een uur de volgende tegenvaller. Verdediger Luckassen sloeg De Jong tegen het hoofd en kon met een rode kaart vertrekken. El Hamdaoui had moeten scoren uit een counter, maar verzaakte oog in oog met Zoet. Na de uitschakeling in Europa eindigde de week voor AZ in mineur. De Alkmaarders vallen terug tot in het rechterrijtje. PSV houdt de concurrenten Ajax en Feyenoord in het vizier.