Nederland viert massaal Sint Pannekoek-feest

Nederland viert zondag weer op grote schaal Sint Pannekoek. Het fictieve feest, dat tekenaar Jan Kruis ooit bedacht voor zijn stripreeks Jan Jans en de Kinderen, heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Op veel plaatsen in Nederland worden pannenkoek gebakken en gegeten en geld opgehaald voor goede doelen.

Het feest werd halverwege de jaren tachtig voor het eerst in Jan, Jans en de Kinderen genoemd. Omdat Catootje zin heeft in pannenkoeken, stelt Opa dat het een oude Rotterdamse traditie is om op 29 november dit gerecht te eten. Het hele gezin wacht de vader des huizes dan 's avonds op met een pannenkoek op het hoofd.

Het evenement is onder meer populair onder studenten en was de afgelopen jaren een grote 'trending' hit op sociale media. Op Twitter verschenen er vorige jaar met de hashtag #sintpannekoek vele honderden foto's van mensen en gezinnen met pannenkoeken op hun hoofd.

Stichting Jarige Job
In de Koningskerk in Rotterdam wordt dit jaar weer een groot Sint Pannenkoek-feest georganiseerd. Vrijwilligers bakken de hele avond pannenkoeken voor iedereen die aan wil schuiven. Na het mee-eten wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd. De opbrengsten gaan naar de Stichting Jarige Job. In de stad Groningen zijn meerdere Sint Pannekoek-feesten, onder meer in De Wolkenfabriek, op het terrein van de voormalige Suikeruniefabriek, en in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente.

Kruis (inmiddels 82) heeft dit jaar een nieuw hoofdstuk aan de Sint Pannekoek-mythologie toegevoegd. De tekenaar heeft speciaal voor twee grote Sint Pannekoek-feesten in Rotterdam en Groningen het 'evangelie van Sint Pannekoek' geschreven. Kruis heeft het verhaal op video opgenomen. De organisaties in beide steden vertonen dit filmpje zondag tijdens de Sint Pannekoek-viering en plaatsen het daarna ook op Facebook.

 

Wij wensen je een Vrolijke en Gezegende Sint Pannekoek!Voel je van harte welkom vanaf 16.00 uur in de Koningskerk. Om...

Posted by Sint Pannekoek on zondag 29 november 2015

Nederland viert massaal Sint Pannekoek-feest
Nederland viert massaal Sint Pannekoek-feest (Foto: BuzzE)