Demonstraties tegen luchtaanvallen op IS

Duizenden mensen hebben zaterdag in Londen en in Spaanse steden gedemonstreerd tegen luchtaanvallen op Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Het Britse parlement beslist misschien komende week al of het land zijn luchtaanvallen boven Irak uitbreidt naar Syrië. Het is waarschijnlijk dat een meerderheid van de afgevaardigden instemt met de regeringsplannen. Voor de regeringszetel in Downing Street riepen de demonstranten zaterdag leuzen als 'We willen geen oorlog' en 'David Cameron, schaam je'. In andere Britse steden waren kleinere demonstraties.

Ook in Spanje gingen duizenden demonstranten de straat op uit protest tegen de bombardementen van de VS, Frankrijk en andere landen in Syrië. Ze verzamelden zich in meer dan twintig steden in het hele land, waaronder Madrid, Barcelona en Sevilla.

Het protest was een initiatief van de beweging No en nuestro nombre (Niet in onze naam), die in de afgelopen weken meer dan 30.000 handtekeningen heeft verzameld tegen militaire actie van de internationale alliantie tegen IS. Volgens de groepering sterven door de luchtaanvallen ook onschuldige mensen. Dan is de geweldsspiraal niet meer te stuiten, menen zij.

Demonstraties tegen luchtaanvallen op IS
Demonstraties tegen luchtaanvallen op IS (Foto: ANP)