Hockeyers moeizaam langs Argentinië op HWL

Het Nederlands hockeyelftal speelde zaterdagavond tegen Argentinië zijn tweede duel van de Hockey World League Finals in Raipur. Waar het duel van vrijdag tegen Duitsland in 0-0 eindigde, werden de Argentijnen in een spannende wedstrijd met 3-2 verslagen.

Argentinië, de huidige nummer vijf van de wereldranglijst, liet vanaf moment één zien dat het veel vertrouwen heeft overgehouden aan de sterke 3-0 zege op India van de vorige avond. De Argentijnen kozen in de eerste minuten voor de press en daar had Oranje in de opbouw zichtbaar last van.

Toch was daar dankzij een splijtende pass vanaf de achteruit ineens de voorsprong voor de mannen van bondscoach Max Caldas. Thierry Brinkman, op volle snelheid, nam op sublieme wijze de pass aan, draaide weg van zijn tegenstander de cirkel in en haalde verwoestend uit: 1-0.

Argentinië zocht hierna de aanval, versierde een strafcorner, maar deze kon specialist Gonzalo Peillat niet verzilveren. Zijn inzet verdween naast via de stick van Van der Schoot. Soms komen goals uit de lucht vallen en dat die uitdrukking hout snijdt bleek wel aan het begin van het 2e kwart.

In de 17e minuut mocht Seve van Ass vanaf kopcirkel zo maar richting de doelman Juan Vivaldi oprukken. Nog voordat hij goed en wel kon uithalen, tikte een Argentijnse stick de bal, waardoor deze over de keeper in het doel belandde. Een gelukje, maar die tellen ook.

Amper vijf minuten later luisterde Roel Bovendeert zijn 3e interland op met zijn 2e treffer in het Oranje-shirt. Aan de basis van deze 3-0 stond aanvoerder Robert van der Horst. Hij bereikte met een prachtpass Jeroen Hertzberger op de flank, die vervolgens Bovendeert voorzag van een assist op maat.

Dertig seconden voor rust deed Argentinië wat terug via Gonzalo Peillat. De speler van HGC toonde zijn klasse door zijn tweede strafcorner van de wedstrijd wel binnen te schieten. Met 3-1 op het scorebord zochten beide ploegen de kleedkamer op.

Halverwege het derde kwart versierde Augustin Mazzili voor Argentinië wederom een strafcorner. Al draaiend in de cirkel was hij Joep de Mol te slim af. En opnieuw was deze kans weer aan de Argentijnse topschutter besteed die Pirmin Blaak kansloos liet: 3-2

In het laatste kwart moest Bovendeert voor twee minuten naar de kant. De Argentijnse heren wisten niet van het overtal te profiteren. Ruim 5 minuten voor tijd kreeg Jonker in kansrijke positie de bal niet onder controle, waardoor de voorsprong voor Oranje penibel bleef. Met nog 1 minuut op de klok werd de Argentijnse aanvoerder Ibarra uit het veld gestuurd en kon Oranje de winst over de streep trekken.