Noodtoestand Frankrijk: 1800 huiszoekingen sinds aanslag

In het kader van de noodtoestand zijn in Frankrijk sinds de bloedige aanslagen van 13 november ruim 1800 huiszoekingen gedaan, tweehonderd arrestaties verricht en zijn ruim driehonderd mensen onder huisarrest geplaatst. Dit heeft de Franse premier Manuel Valls vrijdagavond laten weten.

Bij de huiszoekingen zijn tot dusverre 293 wapens in beslag genomen, meldden Franse media. De noodtoestand werd kort na de aanslagen afgekondigd en loopt in ieder geval tot eind februari.

De regering vindt de noodtoestand eigenlijk een te zwaar middel en zoekt naar manieren om de grondwet te wijzigen zodat specifieke mogelijkheden die de noodtoestand biedt ook mogelijk zijn zonder dat deze wordt uitgeroepen.

Het is voor Frankrijk een tere balans. Enerzijds klinkt er namelijk kritiek dat er niet voldoende politie- en inlichtingenmogelijkheden waren om de aanslagen te voorkomen. Maar anderzijds waarschuwen burgerrechtenactivisten dat een staat van beleg in wijken met veel allochtonen er juist toe zal leiden dat zich meer van hen van de Franse samenleving af kunnen gaan keren.

1800 huiszoekingen in Frankrijk sinds aanslag
Noodtoestand Frankrijk: 1800 huiszoekingen sinds aanslag (Foto: ANP)