[EL] AZ na thuisnederlaag klaar in Europa

AZ kan een vervolg in de Europa League na de winterstop vergeten. De ploeg van coach John van den Brom verloor donderdag in de vijfde groepswedstrijd thuis met 2-1 van Partizan Belgrado en is daardoor kansloos voor een plaats bij de beste twee in groep L.

AZ moest winnen om nog een kans op overwintering te maken. In de jacht op een vroege treffer opende de ploeg goed. Doelman Filip Kljajic werd in de eerste twintig minuten al een aantal keer onder vuur genomen. Grootste kans was na negentien minuten voor Dabney dos Santos, die speelde omdat Mounir El Hamdaoui niet speelgerechtigd is. De aanvaller kreeg de bal door de lucht aangespeeld door Celso Ortiz, maar liet zich daarna te ver naar de zijkant drijven. Zijn schot werd dan ook gekeerd door Kljajic. Na een halfuur had ook Alireza Jahanbakhsh de 1-0 op zijn schoen. De Iraniër schoot de bal na een fraaie aanval van links naar rechts echter ongecontroleerd over.

Pas in het slot van de eerste helft lieten ook de Servische gasten wat van zich horen. AZ mocht zelfs van geluk spreken dat Stefan Babovic net zo slordig omsprong met zijn kans als eerder Jahanbakhsh. De oud-Feyenoorder schoot gehaast voorlangs. Vlak daarna belandde ook een kopbal van spits Aboubakar Oumarou aan de voor AZ goede kant van de paal.

Uitstekende start

Ook na rust startte AZ uitstekend en dat leidde nu wel tot een vroeg doelpunt. Dos Santos leek zich in eerste instantie vast te draaien in het strafschopgebied, maar krulde de bal vervolgens uit een lastige hoek fraai in de kruising: 1-0. De Alkmaarders konden maar een dik kwartier van die voorsprong genieten. Oumarou, die in Belgrado al twee keer trefzeker was tegen AZ, mocht na ruim een uur helemaal vrij inkoppen en bracht zijn ploeg daarmee op gelijke hoogte: 1-1.

Van den Brom bracht in het slotkwartier nog de nodige verse aanvallende krachten, maar ook zij konden geen bres meer slaan in de Servische verdediging. Sterker nog, na een snelle counter bezorgde Andrija Zivkovic de Alkmaarders zelfs nog een nederlaag: 1-2.