Kabinet mag bed-bad-brood weigeren

Het Rijk mag aan de opvang van uitgeprocedeerde vreemdelingen de voorwaarde stellen dat zij meewerken aan hun vertrek. Als de betrokkene dat weigert, mag onderdak worden geweigerd. Alleen in specifieke omstandigheden van de vreemdeling, moet daar eerst onderzoek naar worden gedaan.

Dat heeft de Raad van State donderdag besloten.

Het kabinet had eerder dit jaar afgesproken om de opvang van illegalen in vijf grote steden en Ter Apel te regelen. Dat zou in vrijheidsbeperkende locaties zijn en voor een "beperkt aantal weken". In die tijd worden de vreemdelingen voorbereid op hun terugkeer.

Bijzondere omstandigheden
In deze zaak ging het om een Iraanse man. Hij wilde wel opvang, maar hij was het er niet mee eens dat hij mee zou moeten werken aan zijn terugkeer. De rechtbank Den Haag oordeelde dat het Rijk illegalen sowieso opvang moest bieden, zoals dat voortvloeit uit Europese verdragen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) kwam daartegen in verweer. De Raad van State geeft hem nu gelijk, maar stelt wel dat hij rekening had moeten houden met bijzondere omstandigheden. In dit geval ging het om de psychische gesteldheid van de man, die daardoor de gevolgen van zijn handelen niet kon overzien.

Dijkhoff moet in deze zaak een nieuw besluit nemen.

Kabinet mag eisen stellen aan opvang illegaal
Kabinet mag eisen stellen aan opvang illegaal (Foto: ANP)