Griekse atlete dreigt medailles kwijt te raken na positieve hertest

De Griekse atlete Hrysopiyi Devetzi zit in de problemen. De voormalig hinkstapspringster blijkt in 2007 een positief plasje ingeleverd te hebben. Wereldatletiekbond IAAF meldde woensdag aan de Griekse atletiekbond dat men bij hertesten van ingevroren stalen sporen van verboden middelen vond bij Devetzi.

De 39-jarige Devetzi is inmiddels al een tijd gestopt met atletiek: ze trok zich in 2009 terug nadat ze voor twee jaar geschorst werd vanwege het weigeren van een dopingtest tijdens een trainingskamp in Oekraïne. In 2004 won Devetzi haar eerste medailles: brons op het WK indoor en zilver op de Olympische Spelen van Athene. Die medailles komen door de positieve dopingtest niet in gevaar.

Ook haar zilver op het EK van 2006 zal niet afgenomen worden, maar daarna wordt het lastig. In 2007 won Devetzi brons op het WK in Osaka en dat is het toernooi waarvan haar ingevroren stalen verboden middelen bevatten. Het brons zou daardoor naar de Russische Anna Pyatykh kunnen gaan, die in Osaka vierde werd. Op de Olympische Spelen van Beijing in 2008 pakte Devetzi brons en ook die medaille zou haar afgenomen kunnen worden. In dat geval krijgt Kazachstan er namens Olga Rypakova een nieuwe medaille bij.

Tot slot won de Griekse zilver op het WK indoor van 2008, waar ze pas in de allerlaatste ronde van de eerste plek werd gestoten. Marija Sestak zou haar brons omgezet kunnen zien worden in zilver, terwijl wederom Rypakova - regerend olympisch kampioene - mogelijk een bronzen medaille toe kan voegen aan haar palmares.

De Griekse atletiekbond is de disciplinaire procedure tegen Devetzi begonnen. Wanneer eventuele medailles afgenomen worden is dan ook nog niet bekend, maar het Internationaal Olympisch Comité heeft er een handje van om dat soms jaren te laten duren.