Langlaufbaas: "Klimaatprobleem bedreigt sport"

De klimaatverandering speelt de wintersporten parten. Op de korte termijn zijn sneeuwkanonnen en opgeslagen sneeuw nog afdoende, maar op de lange termijn zijn er nieuwe technieken nodig om langlaufwedstrijden door te laten gaan. Daarvoor waarschuwt de directeur van het langlaufcomité bij de Wereldskifederatie, Vegard Ulvang woensdag.

"Het is te hopen dat er kleine stapjes worden gezet op het gebied van CO2-uitstoot, want dat is nodig voor de winters in de toekomst", verwijst de Noor naar de klimaattop in Parijs van volgende week.

"We zien nu al dezelfde problemen als vorig jaar. Minder sneeuw en minder vorst. Op de korte termijn moeten we vertrouwen op sneeuwkanonnen en de opslag van sneeuw. Maar ook daarvoor is vorst nodig en bij gebrek daaraan hebben we vorig seizoen veel races moeten afzeggen. Het staat vast dat we over vijftig jaar nieuwe technieken nodig hebben, zodat we ook bij dooi sneeuw kunnen maken", klaagt Ulvang voor de aanvang van het wereldbekerseizoen.


Beelden als tijdens deze World Cup langlaufen in het Italiaanse Asiago in december 2013 krijgen we steeds vaker te zien: een triest strookje sneeuw tussen veel te groene weilanden en bossen (Bron: YouTube)