Koenders: het wordt een sober voorzitterschap

Het EU-voorzitterschap van Nederland de eerste helft van volgend jaar wordt een sobere aangelegenheid. Fietsende hoogwaardigheidsbekleders langs de Amsterdamse grachten zullen er dit keer niet bij zijn, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in het 'Europagebouw', een mobiel gebouw op het marineterrein in Amsterdam dat speciaal voor het voorzitterschap is neergezet.

"We gaan niet een heel circus opbouwen met allerlei locaties in Nederland. Er is één vergaderruimte, en die is hier in Amsterdam. We gaan het soberder doen dan in 2004. Het is niet goed als we na bezuinigingen het voorzitterschap enorm gaan optuigen met toeters en bellen. Dat neemt niet weg dat we ons als Nederland goed presenteren."

Het Europagebouw, een wit paviljoen met een oppervlakte van zo'n 8000 vierkante meter, biedt plaats aan de ambtelijke bijeenkomsten van alle ministeries. Ook is er ruimte voor honderden journalisten. Vele foto's aan de muren geven een beeld van Nederland en er is 'Dutch design' te zien, zoals glas- en aardewerk.

Scheepvaartmuseum
De bijeenkomsten van de ministers zullen plaatsvinden in het naastgelegen Scheepvaartmuseum. Dat zal ongeveer vijf weken dicht zijn voor de EU-bijeenkomsten. Voor de projectorganisatie van het voorzitterschap zijn de kosten begroot op 46 miljoen euro. Daar komen nog kosten bij van de afzonderlijke ministeries. Het vorige EU-voorzitterschap in 2004, toen regeringsleiders zich een stukje op de fiets verplaatsten, kostte 97 miljoen euro.

Nederland gaat het voorzitterschap 'op z'n Hollands' vormgeven, vertelde de minister. "Realistisch maar optimistisch, fris en eigentijds, efficiënt en doortastend, transparant en zonder fratsen. Het eerste voorbeeld daarvan is dit marineterrein in Amsterdam."

Koenders wilde niet zeggen of er extra beveiliging komt rond het voorzitterschap. "Uiteraard wordt ook deze locatie goed beschermd, dat moet ook." Na 1 juli wordt het Europagebouw weer gedemonteerd. Mogelijk wordt een deel van de inrichting hergebruikt binnen de overheid.

Koenders: het wordt een sober voorzitterschap
Koenders: het wordt een sober voorzitterschap (Foto: ANP)