Coe: "Ik had geen dubieuze rol toewijzing WK atletiek"

Sebastian Coe ontkent dat hij een dubieuze rol heeft gespeeld bij de toewijzing van de WK atletiek van 2021 aan de Amerikaanse plaats Eugene. E-mails in het bezit van de BBC zouden erop duiden dat de kersverse voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF gelobbyd heeft voor de Amerikaanse stad. Het organisatiecomité van de wereldtitelstrijd, Track Town USA, heeft banden met Nike. Coe is al jaren als adviseur aan dat sportmerk verbonden.

Eugene kreeg in april verrassend de organisatie van de wereldtitelstrijd toegewezen zonder dat er sprake was geweest van een procedure. Met name vanuit Göteborg werd daarop verontwaardigd gereageerd. De Zweedse stad wilde zich kandidaat stellen maar dat bleek na een nog onder Coe's voorganger Lamine Diack gehouden congres niet meer nodig. De Senegalees steunde de toewijzing aan de Amerikaanse stad, maar wordt inmiddels beschuldigd van corruptie en witwassen. Zo zou hij een rol hebben gespeeld bij het onder de mat verdwijnen van positieve dopingtests van Russische atleten.

Coe spreekt op de website van de IAAF de beschuldigingen tegen. "Ik heb niet gelobbyd voor Eugene. Wel heb ik ze, nadat ze de strijd om de WK van 2019 verloren (aan Doha), aangeraden een nieuwe poging te doen omdat ze een goed bid hadden."

Volgens Diack waren "politieke en financiële overwegingen" doorslaggevend om Eugene in 2021 alsnog de WK-organisatie te geven. Het congres ging daar vrijwel unaniem in mee. "Het idee dat we niet eens de kans kregen ons bid toe te lichten, dat we niet eens beoordeeld zijn, maakt me nog steeds woedend", zei Björn Eriksson namens de organisatie in Göteborg. "Dit stinkt en moet worden onderzocht."

Coe: geen dubieuze rol toewijzing WK atletiek
Coe: geen dubieuze rol toewijzing WK atletiek (Foto: ANP)