Hake zoekt energie na dramatisch seizoensstart Twente

Zwaar aangeslagen en met de hoofden omlaag stapten de spelers van FC Twente zondag in Rotterdam de bus in voor de terugreis naar Enschede. "We gaan met de staart tussen de benen naar huis", zei René Hake, de trainer die voor de loodzware taak staat om het dolende Twente weer op de rails te krijgen. "Hoe ik dat ga doen? We zullen in ieder geval de energie moeten terugkrijgen in de ploeg. Vandaag hebben we elkaar in de steek gelaten."

De club die vijf jaar geleden nog landskampioen werd, heeft na de zware nederlaag zondag bij Feyenoord (5-0) pas negen punten. Nooit stond Twente er slechter voor. In het seizoen 1982-1983, toen de Tukkers degradeerden uit de hoogste klasse, had Twente na dertien duels elf punten. Toch wil Hake niet praten over degradatiezorgen. "Maar dat het beter moet, is duidelijk. Volgende week spelen we tegen Willem II. Dan kunnen we niet zo voor de dag komen als tegen Feyenoord, anders maken we het Willem II wel heel makkelijk."

De doorgaans bijzonder introverte trainer van de Tukkers was na de kansloze middag in De Kuip voor zijn doen opvallend hard voor zijn jeugdige elftal. "We wilden compact spelen, maar dat hebben we niet gedaan. De afspraken die we vooraf hadden gemaakt, zijn niet nagekomen. Hoe dat kan? Misschien wilden mijn spelers het té graag goed doen. Daardoor gingen ze uit de organisatie lopen. Juist in deze fase moet je als ploeg dicht bij elkaar blijven, elkaar helpen in het spel en in de coaching. Dat heb ik gemist. We hebben elkaar in de steek gelaten."

Hake zoekt naar energie bij Twente
Hake zoekt naar energie bij Twente (Foto: ANP)