Bergsma reed tegen een muur op

Olympisch- en wereldkampioen Jorrit Bergsma wist zaterdag in Salt Lake City niet wat hem overkwam. De Friese schaatser klapte op de laatste kilometer van de 10.000 meter volledig in elkaar. "Ik reed tegen een muur op", verzuchtte hij bij de NOS. "Ik eindigde met een rondje van 35 seconden. Dat is me nog niet vaak gebeurd in mijn loopbaan."

Bergsma, die als derde eindigde in een tijd van 12:53,99, reed lange tijd rond het schema van het kersverse wereldrecord van Ted-Jan Bloemen, die in de voorgaande rit op een geweldige 12:36,30 uitkwam. "Het ging goed, ik forceerde nergens en zat lekker in mijn slag. Ik had deze rit eigenlijk naar huis moeten rijden. Dat doe ik normaal gesproken altijd. Maar deze keer niet, ik kwam de bochten aan het einde niet meer door."

Bergsma keek op van de topprestatie van Bloemen. "Hij verkeert in de vorm van zijn leven. Zijn wereldrecord heb ik niet zien aankomen. Hij is een sterke kerel. We zullen zien of hij een constante factor wordt op deze afstand. Hij heeft het in elk geval in zich."

Bergsma reed tegen een muur op
Bergsma reed tegen een muur op (Foto: ANP)